Святослав Вакарчук: Не можна побудувати вільне суспільство без тактичних поразок і втрат

Святослав Вакарчук: Не можна побудувати вільне суспільство без тактичних поразок і втрат

18.09.14 08:55 0 609
Головне завдання українців – побудова вільного суспільства, навіть якщо задля цього доведеться піти на втрати та певні поразки.

Про це 16 вересня відомий музикант, лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук заявив в ефірі інтелектуально-політичного ток-шоу «Гра у класику» із Сергієм Рахманіним на телеканалі ZIK.

За словами Святослава Вакарчука, звучить чимало риторики про те, що треба взяти волю в кулак, забути про інші речі та повністю зосередитися на перемозі над агресором. «На мій погляд, це стратегічна помилка. Будівництво вільного суспільства – а зараз це наше головне завдання – може відбутися лише ціною тактичного програшу, певних трат, – зазначив музикант. – Ми не повинні боятися щось втратити, бо вільне суспільство – це 100-відсоткова перемога на сотні років наперед».

Усі країни, на переконання Вакарчука, розвиваються за історичною синусоїдою. «Україна і Європа нині перебувають на різних етапах, – наголосив лідер «Океану Ельзи». – Європа вже пережила своє «не боятися», тоді як ми лише стоїмо на порозі «не боятися нового». Натомість Захід зараз в іншій фазі – застою, стабільності. Попри це, питання гідності людини, права вибору – на першому місці в європейських країнах, а це ознака саме вільного суспільства. Для мене не так важливо, чи ми станемо успішними важливіше – чи збудуємо незворотниій вектор майбутнього успіху».

Як заявив музикант, унікальність України полягає в тому, що 500 років у ній переважало абсолютно самодержавне суспільство, яке лише тепер вирішило перейти на нові рейки і спробувати піти європейським шляхом.

«Нам це дається важко, нам болить, нам кровить... Але тепер наше майбутнє залежить від того, чи стане нам нервів і терпіння довести справу до кінця, чи, зрештою, залишимо все, як є», — резюмував Вакарчук.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ