Патріотизм — не набута, а певна імперативна річ, – Святослав Вакарчук

Патріотизм — не набута, а певна імперативна річ, – Святослав Вакарчук

18.09.14 13:37 0 699
Патріотизм не є вродженим відчуттям: він виникає у важкій праці над конкретними, навіть матеріальними речами, які потім боїшся втратити, але які створюєш задля духовної мети, переконаний відомий музикант, лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук.

Про це 16 вересня він заявив в ефірі інтелектуально-політичного ток-шоу «Гра у класику» із Сергієм Рахманіним на телеканалі ZIK.

«Мене особисто не влаштовує думка, що патріотизм — не набута, а певна імперативна річ. Мовляв, ми народилися на цій землі, значить, апріорі повинні її любити, — зазначив Святослав Вакарчук. — Мені ж видається, що землю треба розглядати не як землю своїх батьків, а як землю своїх дітей. Бо діти – це те, що ти створив сам, це те, від чого не можеш відмовитися».

На переконання Вакарчука, патріотизм насправді будується саме на матеріальних речах, таких, «до яких можна доторкнутися, які створив власними руками».

«Я не говорю про гроші. У мене в голові є така схема: якщо наша країна – наш спільний храм, то кожен із нас має для його будівництва закласти свої цеглини. Створити конкретну річ за допомогою важкої праці. Тож потрібно щодня займатися конкретною матеріальною справою, але ставити перед собою не чіткі матеріальні цілі, а духовні, моральні. Тоді ця конкретна матеріально розроблена справа сформується в ідею – національну ідею, патріотизм. Якщо ти щодня із душею ліпиш глечики — врешті приходить прозріння».

На думку музиканта, кожен українець передусім має займатися своєю справою на своєму місці, але «якісно, до кінця, до останньої краплі поту чи крові: солдатам —захищати землю, журналістам — бути чесними і не продаватися, вчителям — учити дітей».

«Країна — це ж не просто географічна річ, — наголосив Святослав Вакарчук. — Це спільнота людей, які хочуть жити разом, бачать спільне майбутнє. Це спільнота людей, які поділяють конкретні цінності, яким цікаво разом, які готові підставити один одному плече, віддати життя, коли треба захищати ці цінності. Це спільнота людей, які готові разом важко працювати задля будівництва одного храму».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Волині працюватиме ...
Наступна новина: Тернопілля: Василь Хомінець ...

КОМЕНТАРІ