Україна потрапила в п’ятірку країн з найменшим рівнем вдоволеністю медициною

Україна потрапила в п’ятірку країн з найменшим рівнем вдоволеністю медициною

18.09.14 08:39 0 668
Україна потрапила в п'ятірку країн світу з найнижчим рівнем вдоволеності медичними послугами. Саме таким виявився результат системного аналізу та порівняння медичної системи в Україні з іншими країнами.

Аналіз здійснювався міжнародними експертами, що входять до стратегічної дорадчої групи з питань реформування охорони системи здоров’я України, пише «Українська правда. Життя».

«Аналіз показує, що змінювати систему охорони здоров’я в Україні потрібно докорінно, а не лише окремі частини, як це намагалися зробити всі попередні уряди, – наголошує голова експертної групи з реформи системи охорони здоров’я Володимир Курпіта. – Саме тому ми розглядаємо декілька моделей медичної системи в країнах, які були в аналогічній ситуації, що й Україна, але змінили систему швидко та якісно».

За умови сучасної та висококваліфікованої медичної допомоги, значно зростає і середня тривалість життя населення. Так, наприклад, Україна за показниками середньої тривалості життя нагадує західну Європу 60-х років.

Окрім того, як виявляється, незважаючи на «безкоштовну медицину», гарантовану Конституцію України, середньостатистичний українець витрачає більше зі своєї власної кишені, ніж будь-де в Європі, а саме 45% від всіх медичних витрат. Більше, ніж українські пацієнти, витрачають лише азербайджанці, тоді як в Європі цей показник дорівнює близько 20%.

На думку експертів, система охорони здоров’я України потребує сміливих, докорінних змін. При цьому вона повинна базуватися на рекомендованому ВООЗ принципі універсального доступу громадян до послуг охорони здоров’я, що передбачає надання якісних та доступних послуг усім без винятку верствам населення.

Нагадаємо, Стратегічна дорадча група з питань реформування системи охорони здоров’я України затверджена наказом МОЗ України і була створена за ініціативи та підтримки міжнародного фонду «Відродження».

До її складу ввійшло 12 українських та міжнародних експертів, відібраних за результатами відкритого конкурсу. Першим етапом роботи групи став аналіз існуючої системи охорони здоров’я в Україні, щоб на його основі, враховуючи всі показники, розробити нову стратегію медичної системи України.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі селянам ...
Наступна новина: За сімейні ...

КОМЕНТАРІ