Начальник військового госпіталю: За фальсифікацію лікарям світить кримінал

Начальник військового госпіталю: За фальсифікацію лікарям світить кримінал

18.09.14 08:23 0 719
Військові лікарі, які приймають бійців з поля бою, у медичних документах встановлюють діагноз та вказують обставини травми зі слів самого пораненого. Справжні причини та обставини поранення пізніше встановлює спеціальна комісія.

Про це 17 вересня на брифінгу повідомив начальник Військово-медичного клінічного центру Західного регіону Іван Гайда.

«У довідці про отримання поранення, каліцтва чи травми з медичного боку є тільки діагноз. Все інше – встановлює комісія, яку призначає командир військової частини. Вона проводить розслідування по тому чи іншому каліцтву чи травмі та встановлює причини і обставини, при яких це відбулося», – пояснив Гайда.

Він також додав: «Ми зараз у стаціонарних картках пораненого чи хворого, з його ж слів, записуємо все, як воно було. А довідка про отримання поранення, як правило, пізніше приходить до нас. Ця довідка буде братися до уваги, коли буде проводитися експертиза військово-лікарською комісією. Це незалежна структура медичної служби ЗСУ, яка встановлює зв’язок між пораненням та виконанням чи невиконанням обов’язків військової служби».

І.Гайда також зазначив, що в іноземних державах діють суворі правила щодо військовослужбовців, які на полі бою порушили правила техніки безпеки, перебували без засобів захисту або діяли неналежно. Тоді держава не оплачує військовому ні страховку, ні лікування, ані реабілітацію.

«На жаль, поки таких жорстких інструкцій в нашій армії немає», – зауважив І. Гайда.

Водночас він наголосив: «Якщо лікар пише неправду або те, що не відповідає дійсності – це називається фальсифікація, за що лікар несе юридичну, кримінальну відповідальність. Жоден лікар на таке не піде».

«Лікар не встановлює причинний зв’язок, тим більше там, на місці бою. Їх завдання – діагностувати поранення чи травму, надати медичну допомогу та здійснити евакуацію на наступний етап проведення лікування… Основне зараз – вилікувати хворих. А встановлення обставин травми, причинного зв’язку – це вже зовсім не медична справа. Цим займається командування військової частини чи того підрозділу, де отримане поранення чи травма, і надає відповідні документи», – додав головний хірург Західного регіону Іван Богдан.

Нагадаємо, юристи та самі бійці повідомляють, що є непоодинокі випадки, коли бійцям АТО у медичних документах вказують не поранення внаслідок бойових дій, а самостріл (навмисне поранення самого себе) та побутову травму.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ