Влада зустрілися з хлібопеками краю аби віднайти шляхи зменшення цін на волинський хліб

Влада зустрілися з хлібопеками краю аби віднайти шляхи зменшення цін на волинський хліб

18.09.14 17:21 0 727
Головними причинами подорожчання хліба представники найбільших волинських хлібопекарських підприємств вбачають зростання цін на інгредієнти, енергоносії, пальне. Про це вони повідомили під час наради з питань стабілізації цінової ситуації на ринку борошна та хліба, яку провів радник голови ОДА Сергій Кошарук.

На ринку продуктів харчування в області складається непроста ситуація – поряд зі зростанням цін на ресурси зростають і ціни на хліб, - зауважив директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко. Він, зокрема наголосив, що на Волині вартість хліба – одна з найвищих в Україні, більшим цей показник є лише у Київській та Тернопільській областях.

Юрій Горбенко поінформував, що окремі підприємства краю з початку вересня підвищили ціну соціального буханця на 50 копійок. Нині в регіоні середня вартість хліба становить 6,54 грн. Ріст цін задекларували ВАТ «Теремнохліб», Володимир-Волинський комбінат хлібопродуктів, Волиньторгхліб. А на Ковельському хлібокомбінаті навпаки: ціну не підвищують, шукаючи шляхи її утримання.

На думку директора профільного департаменту, ще одним із чинників росту цін на хліб стала зупинка виробництва борошна на ДП Волинський КХП №2 з липня цього року. Саме це підприємство було основним виробником борошна Аграрного фонду, відтак, хлібопеки були змушені закупляти сировину за межами області і витрачати додаткові кошти на її перевезення. «Ціни на борошно Аграрного фонду також поступово зростають. З початку року вартість пшеничного збільшилась на 30%, житнього – на 7%», - повідомив він. Тому на переконання Юрія Горбенка, щоб уникнути втрат від подорожчання борошна, підприємствам варто вже заключати договори з Аграрним фондом на майбутні поставки його за фіксованою ціною

Однак, як підкреслив в.о голови обласного відділення Антимонопольного комітету Сергій Луговий, окремі підприємства при формуванні ціни на продукцію, включають до неї і ті витрати, які згідно чинного законодавства не можуть впливати на ці процеси. І не реагують на листи від Антимонопольного комітету, де вказано ці порушення і дано рекомендації щодо впорядкування ціни на хліб.

Заступник начальника ГУ Міндоходів у Волинській області Мирослава Конечна поінформувала, що підприємства хлібопекарської галузі вцілому відповідально і стабільно сплачують податки та збори до бюджетів усіх рівнів. Зокрема, за вісім місяців поточного року надійшло понад 19 млн грн. Однак триває робота із тіньовим бізнесом та схемами мінімізації податкового навантаження.

У свою чергу, представники хлібопекарських підприємств краю аргументом щодо необхідності підвищення цін вважають ріст цін на ресурси, енергоносії. Апелювали вони до обласної влади і щодо необхідності активної боротьби з тіньовим бізнесом, а також акцентували на внесенні змін у чинне законодавство аби створити рівні умови ведення бізнесу для усіх.

Це питання – на особистому контролі голови облдержадміністрації Володимира Гунчика. Він дав доручення прокуратурі та правоохоронним органам ще раз проаналізувати зведену інформацію, причини підвищення ціни на хліб.

Радник голови ОДА Сергій Кошарук наголосив на активізації боротьби з приховуванням податків, тіньовим виробництвом. Окрім того він звернувся до учасників розмови вносити пропозиції змін до Законів України, напрацьовувати спільно звернення до вищих органів. Також Сергій Кошарук підкреслив, що обласна влада завжди готова до конструктивного діалогу, відкритої розмови для пошуку компромісних рішень, спрямованих на покращення якості життя волинян.

Наступну нараду проведе голова облдержадміністрації.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Луцьк: «День ПАРКування»

КОМЕНТАРІ