В Житомирській області відбулися урочистості з нагоди 150-річчя з дня заснування на території Малинського району пожежної охорони та Дня рятівника

В Житомирській області відбулися урочистості з нагоди 150-річчя з дня заснування на території Малинського району пожежної охорони та Дня рятівника

19.09.14 14:28 0 636
В усі часи була така професія рятувати людей, оберігати їх від пожеж, страшних стихійних лих і техногенних катастроф. Володіли нею сміливі, мужні, самовіддані люди, для яких подвиг став справою звичною і навіть буденною. Це – пожежники-рятувальники. У кожної професії, зокрема пожежного, є свої і початки…

Як свідчать історичні документи пожежна служба Малина формується у 60-і роки ХІХ століття. Відправною точкою її історії можна вважати 1864 рік. Та процес її структурного становлення був доволі тривалим та складним.

У невеличких містечках (яким, власне і був Малин) та селах пожежна охорона функціонувала у двох формах – громадські пожежні команди та добровільні пожежні дружини. Основні відмінності між ними полягали у джерелах та формах фінансування, а також у організації системи управління. Добровільні пожежні дружини здійснювали діяльність на основі статутів і мали постійний штат вогнеборців-охочих. Громадські пожежні команди не мали штатного складу, а об’єднували в собі доросле чоловіче населення громади, яке й займалось за умови виникнення загрози пожежегасінням. У Малині в цей історичний період формується саме громадська пожежна команда. Організаційно такі об’єднання підпорядковувалися сільському старості, а контроль за їх діяльністю здійснювали найнижчі поліцейські чини – соцькі та десятники, які обиралися на ці посади з числа мешканців населеного пункту і були членами сільської громади.

Певних структурних змін зазнає Малинська пожежна служба вже на початку ХХ століття. Зокрема, 22 листопада 1901 року з числа членів Малинської сільської громади обирається пожежний староста, який стежить за зберіганням спеціального інвентарю та контролює дотримання протипожежної безпеки мешканцями містечка.

В цей же час малинським єврейським товариством придбано дві пожежні труби, дві однокінні діжки, а також було зібрано гроші для спорудження артезіанської свердловини, щоб забезпечити пожежних водою.

Проте й такі заходи перестороги не гарантували пожежної безпеки. До того ж чимало мешканців просто ігнорували вимоги. Можливо саме це й стало причиною великої пожежі у Малині, яка сталася 23 червня 1905 року. У результаті цієї пожежі було знищено 349 дворів, з яких селянські становили 112 дворів, єврейські – 237. Погорільці залишилися не лише без даху над головою, а й без жодних засобів до існування, оскільки згоріло все майно. Крамниці центральної частини міста були знищені вогнем вщент. Також загинуло багато коней, великої рогатої худоби, свиней, птиці та іншої живності. Були і людські жертви. Допомогу погорільцям надавали мешканці навколишніх сіл, Радомишля, окрему допомогу надало керівництво Малинської паперової фабрики.

Саме ця трагедія змусила місцеве населення переглянути своє ставлення до функціонування та організації пожежної служби у Малині. 15 червня 1907 року було затверджено статут пожежної дружини.

Парк пожежно-рятувальної служби Малинщини – це 5 одиниць основної та спеціальної техніки, а також сучасні технічні засоби, призначені не лише для гасіння пожеж, а й порятунку людей, зокрема у ДТП, на воді, для звільнення людей з-під завалів, надання першої медичної допомоги та ліквідації надзвичайних подій різного ступеню складності. Штат пожежників складає 41 працівник, серед яких 3 жінок.

Тож, 17 вересня о 12:00 у місті Малин відбулися урочистості з нагоди 150-річчя з дня заснування на території Малинського району пожежної охорони та Дня рятівника.

«Шануймо минуле заради майбутнього…», під таким гаслом на фасаді 13-ї Державної пожежно-рятувальної частини міста Малин відбулася надзвичайна подія: відкриття пам’ятної дошки «150 років заснування на території Малинщини пожежної охорони». В урочистій церемонії відкриття взяли участь перший заступник начальника Управління ДСНС України у Житомирській області Василь Кучин, виконуючий обов’язки голови райдержадміністрації Олександр Осадчий, заступник голови районної ради Михайло Левковець, секретар міської ради Олексій Шостак та начальник Малинського підрозділу Управління Олександр Рощенко.

Почесне право на відкриття дошки взяв перший заступник Управління ДСНС в області Василь Кучин. За його словами: «Рятівник – це не просто професія, це стан душі, адже своєю повсякденною самовідданою працею, пов’язаною з ризиком, він завжди готовий прийти на допомогу та виконати найважливіше своє завдання – врятувати та захистити людське життя». Пам’ятну дошку, особовий склад пожежно-рятувальної служби Малинського району, пожежну техніку освятив настоятель Свято-Покровського храму УПЦ КП отець Василь.

Також, з нагоди Дня рятівника, на Соборній площі міста, малинські вогнеборці підготували приємний сюрприз для своїх городян – Акцію «Запобігти. Врятувати. Допомогти». На початку заходу відбувся показ сучасної пожежної техніки та спеціальних інструментів, які рятувальники використовують під час виконання завдань за призначенням. Справжнє захоплення у глядачів викликала ліквідація умовної пожежі з подачею піни, яку організували організатори свята. Крім того, всі бажаючі могли спробувати як працює обладнання та приміряти бойовий одяг вогнеборців.

Окрім показово-практичних занять, рятувальники приділили значну увагу навчанню громадянам правил безпеки. Зокрема, співробітники ДСНС розповіли людям, яких правил необхідно дотримуватись при виявленні вибухонебезпечних предметів, правила безпеки в побуті, а також, що потрібно знати щоб не допустити виникнення пожежі.

Щоб додати заходу святкового настрою, для присутніх було проведено цікаві конкурси, як для дітей, так і для дорослих. За активну участь вогнеборці вручили сувеніри з логотипом ДСНС, пам’ятки та листівки із правилами безпеки. Люди з цікавістю слухали рятувальників та дякували за весело проведений захід.

На завершення свята у міському палаці культури відбувся концерт присвячений 150-річчю заснування на території Малинщини пожежної охорони та Дню Рятівника, на якому ювіляри отримували не тільки привітання і подарунки, а й слова вдячності за таку ризиковану, але вкрай необхідну роботу.

«Пожежно-рятувальна служба впродовж століть залишалась чи не єдиною службою, що миттєво приходила на допомогу наших громадян незалежно від характеру загрози. Готовність відкликнутись на прохання про порятунок не по наказу, а за велінням душі було і є визначальною складуючою при виборі фаху рятувальника. Так було і, знаю напевне буде завжди адже бути рятівником здатна людина наділена не тільки фізичною але і моральною досконалістю. Рятувальники обрали свій девіз : «Запобігти, врятувати, допомогти», вони незважаючи на розбурхану силу стихії, вступають із нею у двобій, щоб врятувати життя іншій людині, її оселю чи надбане багаторічною працею майно, вони готові цілодобово працювати без відпочинку, аби життя мешканців нашого краю стало безпечнішим», – зазначив у своєму привітальному слові рятувальникам виконуючий обов’язки голови райдержадміністрації Олександр Осадчий.

Також в день професійного свята всіх присутніх привітав голова Малинської громадської організації ветеранів, пенсіонерів пожежної охорони та МНС України Ярослав Кацаненко та нагородив медаллю «150 РОКІВ ПОЖЕЖНОЇ ОХОРОНИ МІСТА МАЛИН» 35 чоловік особового складу Малинського гарнізону цивільного захисту, 5 ветеранів пожежної охорони та 1 працівника (посмертно), який загинув при виконанні службових обов’язків.

На завершення перший заступник начальника Управління в області Василь Кучин щиро подякував мужнім вогнеборцям за вірність професійному обов’язку та безстрашність у найскладніших ситуаціях, які щоденно захищають людей від небезпеки ризикуючи власним життям!

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Абхазії мітингують на ...
Наступна новина: Працівники УДСБЕЗ Волині ...

КОМЕНТАРІ