У Львівській області - Хто бажає змінитися, зміниться обов'язково, - Роман Баховський

У Львівській області - Хто бажає змінитися, зміниться обов'язково, - Роман Баховський

20.09.14 10:18 0 676
«Працівнику міліції, який не забажає змінитися, буде не зручно та некомфортно працювати у новій автоматизованій структурі з максимумом інновацій та мінімумом бюрократизму» – вважає капітан міліції Роман Баховський.

Ще наприкінці цієї весни у Львові стартував пілотний проект реформування міліції Львівщини, запропонований експертною радою при Міністерстві внутрішніх справ України. Під час цього процесу заплановано проведення низки соціологічних досліджень, впровадження кількох інновацій та пакету пропозицій до міністерства внутрішніх справ з приводу необхідних змін. У здійсненні цього проекту задіяно фахівців обласного управління внутрішніх справ, юристів, громадських діячів та експертів. Учасники експерименту здійснюють попередню оцінку наявного стану справ, аби знати обсяг необхідних реформ органів внутрішніх справ, включаючи зміни у правовому регулюванні. Детальніше про особливості проведення реформи розповів заступник начальника управління кадрового забезпечення ГУ МВС України у Львівській області капітан міліції Роман Баховський. З Романом Івановичем ми зустрілися не випадково. Адже він є координатором робочої групи «Зміни у процедурах кадрової роботи» та ініціатором низки ініціатив, врахованих експертною радою при МВС України.

– Романе Івановичу, розкажіть, будь ласка, за чиєю ініціативою проводиться реформа української міліції?

– Ініціатива надійшла від громадськості. А керівництво МВС її підтримало. До цього процесу активно долучалися усі ті, хто бажав кращого життя для громадян та працівників міліції в межах цієї служби. Серед них експерти з різних галузей, громадські діячі, активісти, юристи та працівники міліції. В результаті цього було створено Експертну раду при МВС України.

– Чому Львівську область обрано пілотним проектом?

– На Львівщині є найбільш прийнятні умови для проведення реформи. Громадськість нашого міста виявилася доволі активною у цьому питанні. Ще на початку квітня я організував перші круглі столи за участю експертів та громадських діячів, на яких кожен озвучив свої пропозиції. А менш ніж за два тижні мене запросили до Києва, де я прийняв участь у засіданнях робочих груп. Після цих заходів я кулуарно обговорював питання діяльності міліції Львівщини. Усі дійшли висновку, що реформа наразі не відбудеться на загальнодержавному рівні. Тому запустили пілотний проект у Львові, який дасть нам змогу змінити систему в інших регіонах. Слабкість бюрократичної машини МВС полягає в тому, що ці інструкції є централізованими – одними для всіх. Ми можемо внести пропозиції, скасувати чи ліквідувати наказ, якщо вирішимо, що він не є потрібним. І ця ліквідація буде діяти у всій Україні.

– Що заплановано зробити під час проведення реформи?

– Зараз діє сім робочих груп, до яких входять юристи, активісти, експерти, технічні спеціалісти. Вони вивчають стан справ, який у міліції є зараз. Фахівці аналізують питання оптимізації структури, співпраці з органами місцевої влади та громадськістю, запровадження нових показників ефективності роботи, реформи Державтоінспекції, зміни у процедурах кадрової роботи.

Спеціалісти проводитимуть зовнішні та внутрішні соціологічні дослідження серед працівників міліції та громадян. Їх проводитиме Харківський інститут соціологічних досліджень. Коли буде підбито підсумки цих досліджень, їх результати буде оголошено.

В рамках наказу МВС України ми маємо можливість повністю досконало вивчити структуру та вносити будь-які пропозиції та ініціативи, які будуть лягати на папір. Відтак їх буде донесено до керівництва держави.

На даному етапі ми переглядаємо організацію навчального процесу, який буде якісно покращуватися. Його будуть проводити на базі навчального центру за окремими графіками, окремим людям із видачею сертифікатів.

А ще буде переглянуто прийом заліків з фізичної підготовки. Контроль за їх прийомом та здачею буде жорсткішим. Під час цього процесу буде здійснюватися відеофіксація. Ми будемо реально оцінювати, скільки людей є присутніми і який результат вони показують. Ми матимемо можливість зіставити протоколи після закінчення здачі заліків і відеоматеріали, які ми отримаємо на виході.

– Яким має бути працівник міліції у сучасних умовах? Що він повинен у собі змінити під час проведення реформи?

– Хто бажає змінюватися, зміниться обов'язково. Хто не забажає змінитися, йому буде не зручно та некомфортно працювати у новій автоматизованій структурі з максимумом інновацій та мінімумом бюрократизму. На даному етапі та у майбутньому будуть заохочувати та цінувати ініціативу.

– Як визначатиметься показник ефективності роботи працівника міліції?

– Зараз у нас немає ключового показника, за яким у кінці місяця буде оцінено роботу працівника та в ідеалі визначено його зарплатню. Буде запроваджено поняття «KPI» (ключові показники ефективності). На даному етапі робоча група працює над тим, щоб визначити зовнішні та внутрішні критерії оцінки, щоб вони були сталими й кожен працівник знав, якими є його функціональні обов'язки. Нам потрібно відштовхуватися від мети, яку поставлено перед нашою правоохоронною структурою і заново будувати механізми реалізації цієї мети, оскільки за час існування цієї структури її було сильно обтяжено інструкціями різного характеру та централізацією, оскільки усе зводилося до верхівки МВС. Зараз повноваження начальника обласного управління міліції урізано настільки, що він немає можливості провести будь-які зміни самостійно. Хоча боротьба зі злочинністю та забезпечення громадського порядку мають бути досить гнучкими, оскільки злочинці теж не сплять та розвивають свої методи. Керівник міліції Львівщини має маніпулювати своїми силами, як оркестром.

– У чому права начальника міліції найбільше урізано? Що необхідно змінити у цьому напрямку?

– Треба ліквідувати низку відомчих наказів й внести зміни в існуючі, які будуть модернізовувати процеси. Раніше згідно наказу МВС України «Про нормативне забезпечення організаційно-штатної роботи» начальники головних управлінь в областях могли самі проводити організаційно-штатні зміни. У 2011 році Міністерство внутрішніх справ України повністю забрало повноваження стосовно штатних змін. Наказом Міністерства внутрішніх справ України було визначено, що організаційно-штатні зміни проводяться тільки міністерством за пропозицією з ГУМВС. Начальник обласного управління міліції не може самостійно ліквідувати та ввести посади без погодження з міністром структури. Верховна рада України прийняла закон України «Про центральні органи виконавчої влади», в якому в одному строю стоїть Міністерство аграрної політики України з невеликим штатом та Міністерство внутрішніх справ України, в штаті якого понад 300 тисяч людей. Ми вважаємо, що керівник має особисто формувати свою команду. У першу чергу ми будемо пропонувати ліквідувати ці накази нашого міністерства та внести зміни у закон України «Про центральні органи виконавчої влади». Сподіваюся, що і ініціативні та депутатські групи у столиці пролобіюють це питання.

Упродовж останнього місяця я не раз чув думку пересічних працівників міліції та громадян, котрі розповідали про те, що вже нема, що удосконалювати, оскільки необхідно будувати нову вертикаль та нові підходи до роботи. Необхідно збільшувати патрулювання, профілактику, видимість міліції. Основне завдання міліції – швидко реагувати на події та злочини. Тоді громадськість буде позитивно оцінювати нашу роботу.

– Якою є ваша роль під час проведення реформи міліції?

– Я є координатором робочої групи «Зміни у процедурах кадрової роботи». Оптимізація структури і запровадження нових показників ефективності роботи є невід'ємною складовою процесу роботи з людським ресурсом. Тому я є зв'язковим з іншими робочими групами. Ще до формування Міністром внутрішніх справ України наказу та плану, який ним затверджений, я вів активну співпрацю й громадську діяльність з експертною радою при МВС України. До уваги експертів мною було запропоновано велику кількість пунктів й левова частка із них увійшла у цей загальний план.

– Що сам ви запропонували для проведення реформи міліції?

– Я пропоную зміни природних процесів життєдіяльності підрозділу, зміни в роботі з людським ресурсом, вихід на той рівень, коли працівник міліції буде становити цінність для керівництва, цінність для системи в цілому. А ще пропоную правильно мотивувати людей і відповідно вимагати від людей бути компетентними. Йдеться про покращення матеріально-технічного стану та фінансового забезпечення. Лише тоді ми можемо вимагати від людей бути компетентними і змінюватися. Все це буде відбуватися комплексно в процесі оптимізації. Мова йде не лише про скорочення штатів, а й про оптимізацію робочих процесів, зокрема, зменшення бюрократичного навантаження. Основним моментом зміни і реформи міліції є скорочення апарату управління та розширення штатів патрульної служби. Буде переглянуто структуру обласного управління міліції. Буде визначено, чи нам потрібна така кількість людей у підрозділах.

Зрозуміло, що в першу чергу необхідно проводити соціологічне дослідження. Адже необхідно отримати внутрішню та зовнішню оцінку міліції. Слід переглянути методики професійного тестування, морально-етичних якостей та фізичної підготовки. Я завжди наголошував на необхідності проведення матеріально-технічного та фінансового аудиту. А ще ми вивчаємо навантаження на наших працівників у підрозділах міліції. Я наголошував на тому, що управління ДАІ має бути ліквідоване, а функції, які покладаються на державтоінспекцію мають бути переглянуті та передані патрульній службі.

Метою мого поновлення у міліції не була посада. Я поновлювався задля того, щоб провести реформи. Посада в системі – це можливість мати доступ до частини внутрішніх процесів. Основним комунікаційним майданчиком є мій акаунт у соціальній мережі «Фейсбук», в якому я викладаю усі пропозиції, які вношу, усі звіти про те, що зробив, де бував і з ким спілкувався. Активно запрошую усіх небайдужих працівників міліції долучатися і слідкувати за процесом, надавати свої пропозиції, оскільки це є унікальна можливість бути почутим.

– Дякую Вам за розмову.

Розмовляв Юрій Скобало
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинська область: ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ