Польські правоохоронці поділились досвідом з львівськими колегами

Польські правоохоронці поділились досвідом з львівськими колегами

20.09.14 08:25 0 645
Начальник та радник аналітичного відділу Бюро Головного коменданта поліції Республіки Польща – поліцейські експерти Аркадіуш Ясінський та Богуслав Кшіштоф Плучінський презентували правоохоронцям Львівщини та громадським діячам, котрі впроваджують реформу української міліції, польський досвід проведення зовнішньої та внутрішньої оцінки показників роботи поліції.

Презентація та робочі консультації відбулись 17 вересня. Участь у заходах взяв перший заступник начальника Головного штабу МВС України Олексій Сергєєв. Міліцію Львівщини представили начальник Головного управління МВС України у Львівській області полковник міліції Дмитро Загарія, начальник штабу Головного управління МВС України у Львівській області полковник міліції Юрій Гладун. Також були присутні начальник Управління МВС на Львівській залізниці полковник міліції Володимир Дитюк та члени робочих груп, котрі займаються підготовкою та впровадженням реформи міліції Львівщини.

Темою консультацій була презентація польського досвіду проведення зовнішньої оцінки роботи поліції з використання соціологічних інструментів та внутрішньої оцінки з використанням внутрішніх показників роботи поліції.

Так, під час презентації польських колег з'ясувалось, що оцінка діяльності поліції Польщі суттєво відрізняється від оцінки діяльності міліціонерів в Україні. З 2007 року діяльність польських правоохоронців оцінюється за зовнішніми та внутрішніми показниками – це результати аналізу досвіду поліції Великобританії, Норвегії, Нідерландів, Іспанії, Франції та Німеччини.

Перед оцінюванням роботи, керівництво поліції Польщі виставляє пріоритети – наприклад, якісне обслуговування мешканців, терміни прибуття за викликом, безпека громадян в нічний час та інші. Після цього формулюються завдання для поліцейських усіх рівнів і далі по кожному пріоритетові проводяться соціологічні дослідження, опитування як населення, так і працівників поліції з метою з'ясувати: як працює поліція, що сприяє та що заважає нормальній роботі. Усі дослідження зводяться у таблиці та графіки, на яких показані ступені реалізації пріоритетів.

Паралельно з цим проводяться моніторинг злочинності – у кожному районі визначаються усі злочини, від яких мешканці страждають і місця концентрації цих злочинів. Розробляється комплекс заходів для боротьби з кожним конкретним видом злочину - а щороку проводяться опитування населення, на базі яких проводиться аналіз роботи поліції, а також з'ясовуються чинники, котрі сприяють або перешкоджають поліцейським виконувати свої завдання.

Опитування та соціологічні дослідження проводять незалежні організації і їх висновки можуть бути абсолютною несподіванкою для поліцейських. Паралельно вивчаються внутрішні показники роботи поліції і на основі цих двох показників виводиться загальний висновок про роботу поліції.

У цьому висновку є все – починаючи від того чи правильно виставлені пріоритети, закінчуючи тим, чи відповідає програмне забезпечення на комп'ютері поліцейського тим обов'язкам, які на нього покладені. Паралельно мешканці можуть впливати як на роботу Бюро Головного коменданта поліції, так і на роботу звичайного дільничного поліцейського.

«Це дуже цікавий досвід. Багато показників, що використовують в оцінці роботи поліції Польщі, нам взагалі невідомі. Але ми вчимось і я впевнений, що ми з часом впровадимо у себе для оцінки роботи працівників МВС України багато з того, про що нам розповіли наші польські колеги», - розповів перший заступник начальника Головного штабу МВС України Олексій Сергєєв.

Поліцейські експерти з Польщі не приховували свого здивування від того, що їх запросили до Львова у якості лекторів-консультантів та хвилювання від того, що така місія їм випадає дуже нечасто.

«Ми раді поділитись досвідом. Україна – це наші сусіди, а сусідам допомагати – це дуже правильно. Ми користуємось цими показниками оцінки роботи поліції з 2007 року і ми не вигадали їх самі – ми проаналізували досвід інших країн і взяли найкраще. У результаті роботу поліції, наприклад, щодо безпеки дорожнього руху, вважають доброю майже 77 відсотків населення Польщі. Ми хочемо, щоб у вас було так само», - зазначив радник аналітичного відділу Бюро Головного коменданта поліції Республіки Польща Богуслав Кшіштоф Плучінський.

ВЗГ ГУМВС України у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Володимир Гунчик: При ...
Наступна новина: На Хмельниччині У ...

КОМЕНТАРІ