"Новий" вид шахрайства у Рівному: "набожний" аферист "обчистив" пенсіонерів до останньої копійки

"Новий" вид шахрайства у Рівному: "набожний" аферист "обчистив" пенсіонерів до останньої копійки

20.09.14 09:25 0 687
Нове – добре забуте старе. Коли жителі Рівненщини підготовлені до «візитів» чи дзвінків аферистів, які діють під виглядом міліціонерів, соцпрацівників чи, навіть, працівників банків, шахраї стукають у двері, представляючись служителями церкви. Так днями «набожний» аферист видурив у подружжя пенсіонерів близько п'яти тисяч гривень. Останній подібний випадок на Рівненщині був близько року тому.

Пильність стареньких негідник «приспав» розмовами про церкву та, на перший погляд, благочестивою поведінкою, хоча на меті не мав нічого святого. Зайшовши до оселі пенсіонерів, шахрай попросив притримати пакунок церковних свічок, який згодом забере один з рівненських священиків. Зловмисник запевнив, що саме священик замовив свічки для потреб храму, але він поїхав кудись у справах. Аферист сказав подружжю, щоб ті розрахувались за «святе начиння» йому особисто, а священик верне їм кошти через декілька годин. А коли отримав в руки гроші, — не попрощавшись поспіхом зник.

— Його привів з двору мій чоловік, якому вже 86 років, — розповідає Ангеліна Архипівна, постраждала. — Той негідник надурив його ще надворі, а вдома «затарахтів» і мені голову, розповідаючи що розповсюджує свічки. Постійно повторював, що священник В. їх забере потім. Сказав, що свічки коштують 16 тисяч гривень. А коли почув, що у нас немає стільки, – сказав – давайте що є. Я і віддала. Через півгодини зрозуміла, що ніхто нам гроші не поверне, заглянула в пакунок, а там лише пару сотень свічок. Після цього відразу зателефонувала в міліцію.

У Рівненській єпархії УПЦ КП запевнили, що про розповсюдження церковного начиння «з рук» не може і бути мови.

— Офіційно церковні свічки «з рук» не продаються, — розповів секретар Рівненської єпархії УПЦ КП Сергій Лучанин. — Все відбувається централізовано – в єпархіальних магазинах священнослужителі закуповують свічки перед службою та перевозять їх до церковних кас. Однак джерел постачання свічок є багато. Тому в не сертифікованих приватних підприємців їх можливо купувати пачками.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Міліціонери встановлюють особу зловмисника. За словами потерпілих – це чоловік віком близько 50 років, середнього зросту, худорлявої статури.

Правоохоронці звертаються до всіх небайдужих громадян, які бачили вище описаного чоловіка, що розповсюджує церковні свічки «з рук» повідомити на лінію 102.

Якщо по вулиці, чи у дворі вашого будинку ходять невідомі особи та розпитують будь-яку інформацію про ваших сусідів, негайно телефонуйте на лінію 102. Адже жертвами шахраїв та злодіїв можуть стати не тільки люди, які мешкають поруч, а й ваші рідні та близькі.

Станіслав ПРИМАК,

СЗГ УМВС України

в Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Державтоінспекції ...
Наступна новина: Волинська область: ...

КОМЕНТАРІ