Два роки без реклами сигарет: яка ситуація на Тернопільщині?

Два роки без реклами сигарет: яка ситуація на Тернопільщині?

20.09.14 14:19 0 617
18 вересня у Тернопільській обласній державній адміністрації відбулася прес-конференція за участі радника Міністра охорони здоров'я України Олени Євстігнеєвої, директора департаменту охорони здоров'я ОДА Володимира Курило, громадських активістів та медиків. Під час прес-конференції оприлюднили результати всеукраїнського моніторингу тютюнової реклами в точках продажу сигарет у Тернополі та ще чотирнадцяти обласних центрах України.

Минає два роки, відколи почав діяти Закон України № 3778 – IV «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства і стимулювання продажу тютюнових виробів». Він повністю забороняє усі види реклами тютюнової продукції.

За словами радника Міністра охорони здроров'я України Олени Євстігнеєвої, у найближчих планах – лобіюваяння в парламенті пропозиції заборони видиме розміщення сигарет. Це, в подальшому, унеможливить практику нав'язливого пропагування куріння.

“Така заборона діє в багатьох країнах, зокрема, в Австралії, Канаді, Фінляндії, Ірландії, Таїланді, Великій Британії та Росії” - зазначила радник Міністра охорони здоров'я України Олена Євстігнеєва. - Однією з основних підстав для заборони видимого розміщення тютюнових пачок в пунктах продажу є те, що ці місця відвідують діти. Через це для них тютюнова продукція перетворюються на звичайний, навіть спокусливий товар.

Відсутність сигарет на вітринах суттєво зменшує розвиток куріння серед дітей».

«План заходів щодо виконання в області державної цільової програми зменшення шкідливості тютюнопаління серед населення розробив і Департамент охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації, - наголосив директор департаменту Володимир Курило. – В області діє заборона тютюнопаління в закладах охорони здоров'я. Для осіб, які бажають позбутися залежності від куріння доступні профілактичні лікувальні заходи».

За словами головного лікаря Тернопільського обласного наркологічного диспансеру Василя Галанова,протягом першого півріччя цього року у «Клініку для молоді», що в обласному наркологічному диспансері за допомогою звернулося 26 батьків з дітьми.

«З ними працювали лікарі-наркологи, психологи, соцпрацівники. В результаті 20 курців кинули палити. Окрім того, від тютюнозалежності пролікувались 36 осіб. Проблему тютюнопаління можна вирішити медикаментозним та немедикаментозним шляхом. Також у лікуванні застосовують методи психотерапії, медичні препарати та нікотинові пластирі», - зауважив Василь Галанов.

Довідково:

За даними ВООЗ, починаючи з 2005 року, кількість курців серед дорослого населення в Україні зменшилася з 37% до 25% у 2009 році. Кількість смертей від захворювань дихальної системи зменшилася з 2007 до 2010 року майже втричі.

У 2005-2006рр. українці були серед лідерів світових курців (четверте місце), а 2010 – уже 24-ті. Статистика пітверджує, що державна політика щодо збереження громадського здоров'я, завдяки законодавчим обмеженням (№ 3778-IV "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства і стимулювання продажу тютюнових виробів", який повністю забороняє всі види реклами тютюнової продукції) – в правильному напрямку.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Фінансування пенсійних ...

КОМЕНТАРІ