На Тернопіллі розповіли як вберегтися від телефонних шахраїв, радять міліціонери

На Тернопіллі розповіли як вберегтися від телефонних шахраїв, радять міліціонери

21.09.14 12:10 0 657
«Не довіряйте незнайомцям! Будьте пильними!» - застерігають правоохоронці. Різного роду шахраї придумують все нові й нові способи збагачення за ваш рахунок. Одну з шахрайських схем, через яку найчастіше потерпають тернополяни, можна умовно назвати «Ваш син у біді…готуйте гроші».

… Дзвінок на мобільний з невідомого номера. Незнайомець по той бік слухавки представляється правоохоронцем і повідомляє, що з вашим родичем трапилася біда. Після цих слів у голові «жертви» рояться безліч думок про найгірше. «Ні-ні, ваш син (донька, чоловік…) не постраждав…через нього потерпіли інші. Але справу ще можна залагодити, потрібно лише перерахувати кругленьку суму на рахунок»…

У шахрайському сценарії можливі варіації, однак результат один – довірливі громадяни втрачають кошти. На подібний «гачок» з початку року потрапили два десятки тернополян.

Про цей «розвод», мабуть, чули усі, а багато хто може навести й власні приклади, як то родич чи товариш «попався» на гачок лиходія. Чому ж кількість потерпілих, зважаючи на усі застереження правоохоронців, не меншає? По-перше, шахраї достеменно знають, коли мова йде про близьких, люди керуються радше емоціями, аніж «холодним» розумом, а паніка – не найкращий порадник. По-друге, тернополяни часто самі провокують зловмисників, викладаючи особисті дані в різноманітних соцмережах.

Щоб не стати жертвою телефонних аферистів міліціонери радять:

1. Обов`язково розкажіть своїм близьким родичам, особливо старшому поколінню, про існування такого роду шахрайств.

2. Не піддавайтесь емоціям. Шахраї - майстри психології. У жодному разі, не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів.

3. Попросіть людину, яка вам зателефонувала назвати ім'я вашого рідного, місто в якому він живе, описати його зовнішність і відповісти на запитання особистого характеру. Пам'ятайте, у пройдисвітів одна мета – видурити у вас гроші.

4. Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть бути поруч і підтвердити або спростувати те, що трапилося.

Правоохоронці звертаються до громадян бути уважними і обережними та не вірити невідомим людям, що за гроші пропонують вирішити проблеми. Якщо ж ви все ж опинились в подібній ситуації – не зволікаючи, телефонуйте «102». Ваше оперативне повідомлення дозволить правоохоронцям швидко відреагувати та затримати шахраїв.

СЗГ УМВС України

в Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Працівники ДАІ Буковини ...
Наступна новина: На Тернопіллі відбулося ...

КОМЕНТАРІ