80 дітей з Новоушицького району познайомились із пожежно-рятувальною службою Хмельниччини

80 дітей з Новоушицького району познайомились із пожежно-рятувальною службою Хмельниччини

21.09.14 17:35 0 667
20 вересня на екскурсію до пожежно-рятувальних підрозділів міста Хмельницького завітали учні та вчителі загальноосвітньої школи села Струга Новоушицького району. Для них рятувальники приготували цікаву програму з чисельними екскурсіями.

Насамперед, діти відвідали Виставку пожежно-рятувальної служби, де одразу поринули в історію пожежно-рятувальної справи, прониклись духом унікальної та специфічної професії – рятувальника. Завідуюча Виставки Валентина Ларіна ознайомила їх із історичним шляхом пожежно-рятувальних формувань із сивої давнини до сучасності. Із неабияким зацікавленням відвідувачі розглядали сучасне обладнання та інструменти, що використовуються пожежниками та рятувальниками, а також експозиції, де представлено захисний одяг, засоби індивідуального захисту, засоби зв’язку, вогнегасники, рятувальне обладнання – все необхідне для виконання рятувальних робіт.

Варто відмітити, що за останні роки експозиція виставки значно поповнилась новими розділами, що розкривають всі спектри діяльності ДСНС – водолазна служба, радіаційно-хімічний та бактеріологічний захист, група піротехнічних робіт, тощо. А цьогоріч відкрито «Музей пам’яті героїв Чорнобиля».

Крім того, школярі мали чудову нагоду переглянути відеофільми про дії у випадку виявлення вибухонебезпечних предметів, відеокадри з життя рятувальників, які щоденно долають наслідки стихій. Малеча також подивилась історію про командира відділення 11-державної пожежно-рятувальної частини м. Деражня Сергія Рудого, який 8 червня 2014 року на річці Вовк у вільний від чергування час врятував на водоймі дев’ять осіб, з яких четверо дітей. За свій героїчний вчинок Сергій став лауреатом Всеукраїнської акції “Герой – рятувальник року” та отримав найвищу відомчу нагороду ДСНС України – «Знак пошани».

Після цікавої екскурсії школярі побували у 3-й державній пожежно-рятувальній частині м. Хмельницький, де заступник начальника частини Борис Трачук ознайомив із аварійно-рятувальним спорядженням, засобами захисту органів дихання, а також із автомобільним парком підрозділу. Діти із задоволенням все розглядали, з цікавістю слухали , фотографувались за кермом пожежного автомобіля та в захисному одязі.

Та на цьому подорож до обласного центру не закінчилася. Для школярів також відчинились двері Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області. Тут перший заступник начальника Загону Олександр Савицький провів школярів територією, де стоїть інженерна та спецтехніка, що постійно використовується для ліквідації надзвичайних ситуацій різного характеру. Також діти пройшлися коридорами Аварійно-рятувальної частини та завітали у навчальні класи, де рятувальники підвищують свій фаховий рівень. Тут окремий навчальний клас мають сапери, водолази, медики, хіміки та інші. Поступово накопичують матеріально-технічну базу сапери піротехнічного відділення. У своєму кабінеті вони розмістили різноманітні макети вибухонебезпечних предметів.

Наостанок рятувальники пригостили дітлахів справжньою солдатською кашею.

Та гості приїхали не з порожніми руками. На згадку від колективу вчителів та школярів директор школи Ольга Тарчинська подарувала рятувальникам освячену ікону Божої Матері, побажала мирного неба, сухих рукавів, та щоб небезпеки завжди обходили стороною. Також Ольга Петрівна розповіла, що на екскурсію весь педагогічний колектив школи та школярів запросив начальник Головного управління ДСНС у Хмельницькій області Борис Болібрух, коли тиждень тому з робочим візитом до Новоушицького район разом із губернатором області Леонідом Прусом. У той день вчителі разом із дітьми здійснювали патріотичний пробіг «За єдність, за мир» за межами села. «Вражений нашим духом та патріотизмом, Борис Васильович презентував нам подарунок – запросив нас на цю чудову екскурсію, яка неймовірно сподобалась дітям, та запам’ятається їм надовго, - продовжила директор».

ГУ ДСНС України

у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківську двоє ...
Наступна новина: На Рівненщині відбувся ...

КОМЕНТАРІ