У Луцьку відбулося урочисте відкриття ХVІІІ Всеукраїнського конкурсу професійних читців імені Лесі Українки

У Луцьку відбулося урочисте відкриття ХVІІІ Всеукраїнського конкурсу професійних читців імені Лесі Українки

23.09.14 16:21 0 790
На Театральному майдані відбулося урочисте відкриття XVIII Всеукраїнського конкурсу професійних читців імені Лесі Українки, який триватиме 23- 25 вересня 2014 року у Луцьку на базі Волинського академічного обласного театру ляльок. Біля пам'ятника Лесі Українки зібралися письменники, актори, студенти, лучани та гості міста. Їх привітали представники влади ­ міський голова Микола Романюк та перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик.

Микола Романюк подякував митцям за добру, душевну справу, яку вони роблять, несучи до свідомості людей Лесине слово. Він розповів про те, як його колеги на муніципальному форумі в Одесі дякували “западенцям” за те, що вони розбудили національну свідомість, і тепер усі регіони борються, щоб Україна була єдиною.

Теплі слова подяки за те, що Волинь приймає у себе конкурсантів, висловили голова Національної спілки театральних діячів України, народний артист України Лесь Танюк та заступник голови НСТД України, народна артистка України Раїса Недашківська. Вона розповіла, що вперше побувала біля озера, де Леся Українка написала “Лісову пісню”. Там також відбулося жеребкування учасників конкурсу.

Серед гостей була також кандидат мистецтвознавства, професор Національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К.Карпенка-Карого Алла Гладишева.

Заслужений діяч мистецтв України, директор-художній керівник Волинського академічного обласного театру ляльок Данило Поштарук розповів, що цей конкурс заснований Національною спілкою театральних діячів України 1996 року до 125-річчя від дня народження Лесі Українки і проводиться щорічно восени в місті Ялта. Після анексії Криму Росією у цьому році конкурс відбувається на Волині. Участь у ньому беруть професійні актори театрів та концертних організацій, студенти спеціальних вищих навчальних закладів культури і мистецтв, які є переможцями відбіркових турів, проведених міжобласними відділеннями НСТД України у своїх регіонах. Репертуар виконавців складають твори лише українською мовою, різноманітні за змістом, жанром та стильовими ознаками. А нашу область у цьому конкурсі представлятимуть актори ­ Людмила Натанчук та Юлія Тузова.

Організатор конкурсу – Національна спілка театральних діячів України. Проводиться конкурс за фінансової підтримки Міністерства культури України та управління культури Волинської облдержадміністрації. Його інформаційні партнери: газета «Культура і життя», журнали «Український театр», «Кіно-Театр», портал «Культура».

Конкурс відбуватиметься у Волинському академічному обласному театрі ляльок у два тури: 23 вересня 15.00 – 18.00 - І тур конкурсу (виконання творів Лесі Українки); 24 вересня 15.00 – 18.00 - ІІ тур (виконання творів української класичної та сучасної поезії та прози). Урочисте закриття конкурсу, нагородження лауреатів та гала-концерт розпочнеться о 18.00 25 вересня.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ