За участю свободівців з Волині у Холмі вшанували 750-і роковини смерті короля Данила Галицького

За участю свободівців з Волині у Холмі вшанували 750-і роковини смерті короля Данила Галицького

23.09.14 12:15 0 667
21 вересня 2014 року народний депутат України, свободівець Євген Мельник спільно з першим заступником голови Волинської обласної ради, свободівцем Олександром Пирожиком відвідали місто Холм у Республіці Польща, де взяли участь у заходах до 750-х роковин смерті засновника міста, короля Данила Галицького.

Після святкової літургії, що відбулась у місцевому православному храмі, волиняни взяли участь у церемонії надання скверу поблизу Данилової гірки (вулиця Любельська, 3) "імені князя Данила Романовича". Відповідне рішення затвердила 28 серпня 2014 року міська рада Холма.

У своєму вітальному слові Олександр Пирожик подякував польським громадянам за підтримку українців під час Революції гідності та в боротьбі з російським агресором. На його прохання учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам'ять Героїв Небесної сотні та українських вояків, які загинули в боротьбі з московськими окупантами на сході України. Опісля Олександр Пирожик спільно з представниками польської влади перерізали символічну стрічку при вході до скверу імені короля Данила.

"Король Данило Галицький був непересічною історичною постаттю, знаною та пошанованою в тодішній Європі. Недаремно він – єдиний з українських князів, хто був коронований. Він консолідував європейські народи. Саме він зумів об'єднати українців та поляків проти монголо-татарської орди і тут, під стінами Холма, зупинив її просування в Центральну та Західну Европу. так само українці та поляки мають об'єднатися проти нащадків тієї азійської орди – путінської Росії. Приємно, що наші сусіди-поляки це усвідомлюють. Бо в нашій непростій спільній історії набагато більше того, що нас поєднує, аніж будь-чого іншого. Й історична постать короля Данила, який повертається в суспільну пам'ять поляків – яскраве тому підтвердження", – прокоментував подію народний депутат України депутат Євген Мельник.

По завершенні офіційної частини в місцевому Центрі кінокультури відбувся концерт дружби у виконанні співаків та музикантів з України та Польщі. Присутнім продемонстрували перший короткометражний науково-пізнавальний фільм польських кіномитців про правдиву історію створення і становлення Холма, з яким холмщаки ознайомлять місцевих школярів.

"Це, мабуть, перша серйозна подія за останні півстоліття з відновлення історичної пам'яті українців у Холмі. Дай Боже, не остання, адже Холм – батьківщина Президента УНР Михайла Грушевського. В тому, що це відбувається, – мабуть найбільша заслуга дипломатії Генерального Консула України в Любліні Івана Грицака, за що висловлюю йому окрему вдячність", – зауважив Олександр Пирожик.

Про це повідомили в прес-службі Волинської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирщина: “Постійні ...
Наступна новина: Василь Габор: ...

КОМЕНТАРІ