«Вікі любить пам’ятки» збирає світлини дерев’яної архітектури України

«Вікі любить пам’ятки» збирає світлини дерев’яної архітектури України

24.09.14 12:49 0 782
Цього року в рамках міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам'ятки» створили нову спеціальну номінацію – «Пам'ятки дерев'яної архітектури України».

Як йдеться на офіційному сайті конкурсу, номінацію допоміг створити проект «Дерев’яні храми України».

«Вікі любить пам’ятки» – щорічний міжнародний фотоконкурс, який відбувається у вересні. Учасники фотографують історичні пам’ятки і об’єкти культурної спадщини в своєму регіоні і завантажують їх на Вікісховище. Метою заходу є висвітлення культурно-історичної спадщини країн-учасниць.

Вперше конкурс відбувся в Нідерландах в 2010. У 2012 році конкурс вийшов за межі Європи і в ньому взяло участь 35 країн.

Церква Успіння Пресвятої Богородиці, Яворів. Фото: Володимир Ольхом’як.

«Українські дерев’яні пам’ятки – це прекрасна автентична архітектура, яка несе в собі національні риси народу і водночас належить до найкращої архітектурної та історичної спадщини світу», – зазначили організатори.

Церква святого Василія Великого, село Черче Рогатинського району Івано-Франківської області. Фото: Сергій Криниця

Вони нагадали, що вісім дерев’яних церков України увійшли до світової спадщини ЮНЕСКО: церква св. Юра у Дрогобичі, XV-XVIII ст., церква Святої Трійці у Жовкві, 1720, церква Собору Пресв. Богородиці у Маткові, 1838, церква Зішестя Св. Духа у Потеличі, XVI ст., церква св. арх. Михаїла в Ужку, 1745, церква Вознесіння Господнього (Струківська), 1824, i дзвiниця, 1813 в Ясіні, церква Святого Духа у Рогатині, 1598, церква Різдва Пресв. Богородиці у Нижньому Вербіжі, 1808.

«Водночас дерев’яні пам’ятки дуже крихкі і нестійкі перед часом і обставинами, – зазначають організатори, – і навіть у мирний час потребують захисту. Під час війни вони під постійною загрозою знищення. Ми хочемо зібрати багато вільних фотографій і вільних знань про цей спадок і зберегти його для людства».

Для спеціальної номінації підготували окремі списки. Роботи оцінюватиме спеціалізоване журі.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі відбувся ...
Наступна новина: В Чернівецькій області в ...

КОМЕНТАРІ