Майже 52 тисячі жителів Сходу України вже повернулися до рідних домівок – це найкращий показник оперативної роботи рятувальників з відновлення Донбасу – Сергій Бочковський

Майже 52 тисячі жителів Сходу України вже повернулися до рідних домівок – це найкращий показник оперативної роботи рятувальників з відновлення Донбасу – Сергій Бочковський

25.09.14 10:11 0 651
“Рятувальники ДСНС України, одразу після звільнення захоплених терористами територій Донбасу, розпочали відновлювальні роботи у Донецькій та Луганській областях. На Схід України вирушили зведені загони у складі майже 800 рятувальників та 200 одиниць техніки. Вони розпочали відбудовувати зруйновані міста та селища, аби люди, які там залишилися, змогли якнайшвидше забути про всі жахіття та почати спокійне звичне життя, а ті, хто тимчасово покинув свої домівки – повернулися у рідні міста”, - повідомив Голова ДСНС України Сергій Бочковський.

Він зазначив, що за ввесь період робіт на Донбасі рятувальники розібрали 96 завалів будинків, вивезли майже 3 тисячі тонн зруйнованих будівельних конструкцій, розчистили 118 км. вулиць та доріг. Зруйновані міста Сходу України поступово починають повертатися до звичного ритму життя. Оперативно та злагоджено рятувальники відновили життєзабезпечення міста Слов’янськ Донецької області. Наразі всі 14 мікрорайонів підключені до електропостачання, працюють 223 із 227 ліфтів. З 21 дитячого садка у 20 – підключено електроживлення та відновлено водопостачання. 14 садочків вже працюють у звичному режимі. Відновлено електроживлення та водопостачання у загальноосвітніх школах.

“Проте навіть у Слов’янську піротехнічні підрозділи ДСНС України ще й досі знаходять “неприємні сюрпризи”, що залишили по собі терористи. Так, за минулу добу під час обстеження міста та території району, було знайдено 72 одиниці боєприпасів,” – повідомив Сергій Бочковський.

Голова Служби зауважив, що піротехніки ДСНС України нині працюють у кожному звільненому місті Донбасу. Результатом їхньої роботи є більше 19 тис. одиниць боєприпасів, з яких 362 од. – були спеціально встановлені терористами. Наразі піротехнічні підрозділи вже перевірили більше 1 тис. 100 га території та 38 га акваторії та обстежили 861 адміністративну будівлю. Для ефективного виконання завдань постійно відбуваються ротації піротехнічних підрозділів, які прибувають на Схід України та продовжують виконувати роботи з розмінування територій.

Підрозділи Державної служби України з надзвичайних ситуацій не лише відбудовують зруйновані території Донбасу, але й постійно доставляють для людей гуманітарну допомогу. Починаючи з 6 липня рятувальники ДСНС України доставили на Схід більше 2 тис. тонн гуманітарної допомоги. Зокрема, продукти харчування, набори добових пайків, питна вода, предмети першої необхідності, засоби особистої гігієни, одяг та медикаменти.

Одним із головних напрямків роботи рятувальників є також і психологічна адаптація людей, які на власні очі бачили всі жахіття терористів. Наразі всі 119 психологів Служби порятунку задіяні для надання допомоги людям. Вони працюють на транзитних пунктах ДСНС України, де одразу ж по прибуттю людей, допомагають їм зняти емоційну напругу. У кожному регіональному штабі психологи надають екстрену допомогу для адаптації на місцях тимчасового проживання, налаштовують на повернення до звичного життя. Крім того, вони консультують людей у телефонному режимі, заспокоюють їх та допомагають скоординувати дії людей, які хочуть виїхати з районів АТО.

Психологи ДСНС України вже надали допомогу майже 55 тис. громадянам, третина з яких – діти та люди з обмеженими можливостями. Крім того, з перших днів звільнення Слов’янська (Донецька область) допомогу у адаптації до нормального життя отримали більше 15 тис. жителів міста.

Проте працюють на території Донбасу не лише рятувальники, але й їхні вірні помічники - собаки. На звернення Штабу антитерористичної операції з 15 вересня залучено 6 кінологічних розрахунків ДСНС з метою проведення пошуково-рятувальних робіт за допомогою службових собак на звільнених від терористичних угруповань територій Донецької та Луганської областей.

Так, протягом минулого тижня кінологічні розрахунки було залучено до патрулювання території розміщення підрозділів ДСНС України у м. Краматорську.

“Проте найголовнішим показником майже цілодобової праці рятувальників є не кілометри розібраних доріг та вулиць, а те, що люди почали повертатися додому. Останнім часом спостерігається процес реверсного переміщення – на Донбас вже повернулося майже 52 тисячі людей. Це і є найкращим доказом результативної роботи рятувальників. Відновлювальні роботи триватимуть до повного відновлення всіх зруйнованих міст та сіл, аби кожен зміг повернутися до рідного дому”, - сказав Голова ДСНС України.

Прес-служба ДСНС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові у Самбірському ...
Наступна новина: Суд Нью-Йорка засудив зятя ...

КОМЕНТАРІ