У Волинській області громада контролює використання бюджетних коштів

У Волинській області громада контролює використання бюджетних коштів

26.09.14 13:15 0 621
23 вересня в обласній державній адміністрації відбулися громадські слухання на тему: “Шляхи та інструменти здійснення громадського контролю за використанням бюджетних коштів”. Ініціатором виступила постійна комісія громадської ради при ОДА з питань економічного розвитку, під головуванням Василя Дутка.

Зі слів голови комісії, форми громадського контролю бувають різними, починаючи від звіту керівників центральних та місцевих органів — до щорічної оцінки діяльності посадових осіб. «І хоча в Україні є достатня законодавча база для впровадження громадського контролю за використанням бюджетних коштів, проте спеціального закону, в якому прописаний механізм - немає. Також не існує напрацьованої системи постійного навчання та тренінгів для громадських лідерів, які готові такий контроль здійснювати», - зауважив він. Тому метою слухань стала розробка практичних рекомендацій та ознайомлення з досвідом Польщі, Естонії, Канади, які в основі застосовують принцип доступності інформації для населення.

Доктор економічних наук Юрій Барський вважає, що громадський контроль необхідно здійснювати на всіх етапах бюджетного процесу, аби не допустити корупційних схем. А голова правління ВОГО “Асоціація регіонального розвитку” Петро Гоцалюк, впевнений, що вертикаль розподілення бюджету “згори вниз” не діє, тому потрібна -децентралізація влади.

Як зауважив директор департаменту фінансів ОДА Ігор Никитюк, його структура постійно здійснює моніторинг та інформує громадськість на кожному етапі використання бюджетних коштів. Він вважає, що має проявлятися і громадська зацікавленість, адже в ОДА завжди готові вислухати будь-які пропозиції. Заступник директора департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Олена Щисюк повідомила, що зараз розпочинається робота над створенням проекту регіональної стратегії розвитку області на 2015 рік і громадськість запрошують долучитися до цього процесу.

Зрештою, учасники громадських слухань прийняли резолюцію, а напрацьовані матеріали вирішили передати громадській раді при ОДА для розробки подальших методичних рекомендацій.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Експерти: без погіршення ...
Наступна новина: На Рівненщині в ДТП ...

КОМЕНТАРІ