На Хмельницькій АЕС реалізується проект за підтримки ЄС

На Хмельницькій АЕС реалізується проект за підтримки ЄС

26.09.14 09:12 0 702
24 вересня 2014 року Хмельницьку АЕС відвідали незалежні експерти - представники фірми “PLEJADES GmbH” Зоран Дрейс Уокер та Уве Фрайберг (Німеччина).

Метою відвідання було ознайомлення з ситуацією щодо поводження з радіоактивними відходами на ВП «Хмельницька АЕС». Цей візит відбувся в рамках реалізації проекту «Підтримка при поводженні з радіоактивними відходами в Україні», загальною метою якого є оптимізація національної структури (транспортно-технологічної схеми) поводження з радіоактивними відходами (РАВ).

Проект фінансується Європейським Союзом у межах Щорічної програми дій з ядерної безпеки в рамках співробітництва і спрямований на формування комплексної та послідовної стратегії поводження з ядерними відходами в Україні.

Серед питань, що обговорювались: технології переробки РАВ, спецтранспорт, контейнери для РАВ, пропозиції щодо технологій переробки РАВ на Хмельницькій АЕС. Експерти оглянули приміщення цеху дезактивації і поводження з РАВ та цеху радіаційної безпеки - місця зберігання, транспортування та переробки РАВ. Були обговорені пропозиції щодо впровадження нових технологій переробки і передачі РАВ для захоронення.

З метою аналізу доцільності, продуктивності, ефективності незалежні експерти періодично проводитимуть оцінку відповідних етапів проекту.

Довідково

До радіоактивних відходів (РАВ) відноситься такі відходи виробництва, що не підлягають подальшому використанню - розчини, вироби, матеріали, обладнання, апаратура, ґрунт, які містять радіонукліди в кількостях, що перевищують безпечні значення.

Радіоактивні відходи поділяються на рідкі, тверді і газоподібні.

Рідкі відходи утворюються при роботі установок водно-хімічного режиму технологічних контурів реакторної установки та очищення води, за рахунок протікання теплоносія, а також у процесі дезактивації обладнання, приміщень і спецодягу.

Тверді радіоактивні відходи на АЕС утворюються в технологічних процесах при експлуатації обладнання реакторного відділення та спецкорпусу, при планових і капітальних ремонтах (технологічне обладнання, датчики, трубопроводи, інструмент, одяг і т. п.).

Відповідно до вимог нормативних актів з безпеки на АЕС України діє Комплексна програма поводження з радіоактивними відходами у ДП «НАЕК «Енергоатом».

Поводження з РАВ на Хмельницькій АЕС здійснюється надійно, з дотриманням всіх вимог і норм безпеки, які постійно підвищуються.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ