Економ-варіант боротьби із застудою

Економ-варіант боротьби із застудою

26.09.14 10:47 0 637
За умов відчутного похолодання на Львівщині стартував сезон застуд. Зокрема, впродовж лише минулого тижня в області на грип та ГРВІ захворіло вже майже сім тисяч осіб. За словами медиків, така ситуація характерна для осінньої пори року, однак пацієнтів хвилює інше: як дати собі, скажімо, раду з застудою, коли ціни на ліки чи ті ж лимони практично щодня «вражають».

Відповідно до моніторингу Головного управління Держсанепідслужби у Львівській області, з 15 по 21 вересня на Львівщині на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції захворіло вже 6768 осіб, рівень захворюваності у порівнянні з минулим тижнем зріс на 20,6 %. У самому ж лише Львові за цей час захворіло 2918 людей.

«Як і характерно для цієї пори року, в області зростає рівень захворюваності на грип та ГРВІ», – констатують у Держсанепідслужбі.

Головний лікар Львівського обласного центру здоров’я Юрій Островерха в коментарі IA ZIK також підтверджує, що внаслідок різкого похолодання, підвищеної вологості спостерігається традиційне сезонне збільшення рівня захворюваності. Надалі, з його слів, кількість хворих зростатиме.

Як уберегтися від застуди або вже подолати її, не спорожнивши при цьому усіх кишень, він розповів 24 вересня у коментарі IA ZIK.

«Насамперед для того, аби не хворіти, потрібно гартуватися. Крім того, потрібно пам’ятати, що якщо ми вживаємо харчі, які провокують утворення слизу в організмі (а це солодощі, рафіновані продукти, молочні продукти, зокрема, пастеризоване молоко), то стаємо більш чутливими до інфекцій, які циркулюють у повітрі», – зазначає Юрій Островерха.

Якщо ж людина застудилась, підхопивши якусь парагрипозну інфекцію, то, зі слів лікаря, вона має подбати не лише про себе, а й про своїх близьких та оточуючих. Відтак, найкращий варіант, за можливості, – піти на лікарняний і побути вдома, не розносячи довкола себе інфекцію.

«Напівжартома-напівсерйозно кажуть, що при таких захворюваннях треба побути вдома без лікування тиждень, а з лікуванням – сім днів, – зауважує Юрій Островерха. – Дуже важливі спокій, тепло, відмова від важкої білкової їжі (не можна їсти м’яса, особливо свинини, ковбас тощо). Тобто треба попостити, влаштувати собі так звані розвантажувальні дні. Насамперед потрібно вживати цільнозернову їжу – каші, також багато фруктів, овочів, багато пити, щоб організм очищався. До речі, напої мають бути підкислені, це може бути цитрина, модний зараз чай із імбиром, шипшина».

Крім того, додає він, не потрібно забувати про природні антибіотики – цибулю і часник. З його слів, у всіх аптеках є не надто дорогі (в межах 20-50 грн) фітотерапевтичні препарати – готові комплекси лікувальних рослин, які регулюють опірність нашого організму і допомагають швидше видужати при простудних захворюваннях.

«Також треба стежити за температурю тіла, якщо організм у досить молодому віці, немає серйозних проблем із здоров’ям, то температуру до 38,5 градусів ні в якому разі не можна збивати. Тобто, не приймати усіляких жарознижувальних засобів, включаючи напої з малини. Краще попостити, попити багато рідини й пропотіти, щоб вбити збудника. Якщо це вірусна інфекція, то вона, власне, найкраще ліквідовується в організмі високою температурою», – зазначає лікар.

Окрім того, важливо, з його слів, не переобтяжувати себе психологічно, відкласти не надто термінову роботу, а також максимально забезпечити собі позитивні емоції. Негатив ж впливає на здатність опиратися інфекціям.

Держсанепідслужба Львівської області, своєю чергою, нагадує мешканцям про грип, а саме – як уберегтися від нього, адже грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом – коли хворий кашляє, чхає чи просто розмовляє.

«Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватися кількох простих речей:

* уникати скупчень людей, аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми;

* за необхідності користуватися одноразовими масками, щоб захистити себе чи оточуючих від зараження;

* регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання;

* повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми – для підвищення опірної здатності організму;

* мати чисті руки, адже інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких людина час від часу торкається;

* користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками – як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті;

* залишатися вдома при перших ознаках хвороби».

Юлія Щеглова,

IA ZIK

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Вячеслав Поліщук – ...
Наступна новина: Керівник прикарпатської ...

КОМЕНТАРІ