Івано-Франківщина: закінчився триденний тематичний семінар «Формування добровільних пожежних дружин у сільських та селищних громадах»

Івано-Франківщина: закінчився триденний тематичний семінар «Формування добровільних пожежних дружин у сільських та селищних громадах»

26.09.14 12:37 0 673
22 вересня на Івано-Франківщині розпочав свою роботу триденний тематичний семінар «Формування добровільних пожежних дружин у сільських та селищних громадах». Його ініціаторами виступили Івано-Франківська облдержадміністрація та обласна рада, Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області, а також Івано-Франківський обласний центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

Досвідом створення та роботи добровільних пожежних формувань у населених пунктах Німеччини поділилися референти Фонду Ганса Зайделя доктор Юрген Вальхсхьофер та Вальтер Шваб.

Від імені Управління ДСНС в Івано-Франківській області перед присутніми виступив перший заступник начальника Управління полковник служби цивільного захисту Ігор Володимирович Оксентюк. Він коротко охарактеризував Прикарпаття, наголосив на тих природних явищах та надзвичайних ситуаціях, котрі є характерними саме для нашого регіону. Також Ігор Володимирович подякував керівництву Івано-Франківської обласної державної адміністрації та обласної ради за те, що вони завжди й у всьому підтримують діяльність пожежно-рятувальної служби Прикарпаття, тісно співпрацюють з Управлінням в усіх напрямках.

Адміністрацією приймаються програми та розпорядження, спрямовані на запобігання виникненню надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру та підвищення рівня готовності аварійно-рятувальної служби області до дій за призначенням, зменшення пожеж, профілактику загибелі людей від невиробничого травматизму.

Такий семінар, упевнені його організатори та учасники, став ще однією сходинкою до створення на Прикарпатті європейської системи добровільної пожежної охорони: практика і напрацювання німецьких колег у цій царині є справді неоціненними.

Зокрема, - і це добре відомо фахівцям - у Європі добровільними формуваннями ліквідовується від 30 до 40 відсотків пожеж на початковій стадії. Розвиток добровільної пожежної охорони відбувається й у східноєвропейських країнах.

Принцип організації діяльності місцевої пожежної охорони схожий до державної пожежної охорони, але фінансування здійснюється за рахунок органів місцевого самоврядування. Завдяки органам виконавчої влади, небайдужим головам сільських і селищних рад в області, незважаючи на економічні труднощі, вдалося створити 23 місцеві пожежні команди, які надають суттєву допомогу професійним рятувальникам у гасінні пожеж. 14 жовтня планується відкриття ще одного такого підрозділу у селі Старуня Богородчанського району. Також у найближчих планах - створення пожежних команд у Вишкові Долинського району, Білоберізці на Верховинщині.

В останні роки керівництво держави та Державна служба України з надзвичайних ситуацій приділяють велику увагу розвитку добровільної пожежної охорони. Так, відповідні норми внесені в Кодекс цивільного захисту, який почав діяти з 1 липня 2013 року. Прийнято також декілька підзаконних актів. При розробленні цих документів вже враховувались європейські стандарти та досвід іноземних держав. Добровільні пожежні формування зможуть підвищити рівень пожежної безпеки віддалених сільських населених пунктів. Для Івано-Франківщини з її гірським рельєфом це дуже актуально.

Учасники семінару – а серед них і представники фонду Ганса Зайделя – оглянули дві із двадцяти трьох місцевих пожежних команд, котрі нині діють на Прикарпатті.

МПК у селі Олешів Тлумацького району почала функціонувати з серпня 2007 року. тут працюють 12 вогнеборців, котрі мають на озброєнні два пожежні автомобілі. За сім років ними було здійснено 145 виїздів на пожежі.

Місцева пожежна команда в селі Коршів Коломийського району офіційно розпочала свою роботу у квітні 2014-го. За цей час її працівниками було ліквідовано 5 вогневих випадків. Район виїзду цієї МПК доволі великий: три села Коршівської сільради, три – Жукотинської та Черемхівська сільська рада.

Оглянувши місцеві пожежні команди на Прикарпатті, німецькі колеги охоче поділилися й своїм досвідом, деякі аспекти якого можуть бути корисними і для нас.

Створення добровільних пожежних формувань у Німеччині та Баварії, зокрема, має багату історію. Процес розпочався ще в кінці ХІХ століття. Зараз навіть у найменшому населеному пункті цієї європейської країни є свої пожежники з числа місцевих мешканців. Бути вогнеборцем тут, тим більше – на громадських засадах, – справа надзвичайно престижна, тож і не дивно, що до лав таких формувань вступають охоче. Сюди приймають підлітків уже з 14 років, хоча виїздити на пожежі мають право лише громадяни після 18-ти. Кожен член добровільного пожежного формування проходить відповідне навчання, має вміти надати першу домедичну допомогу. Місцева ж влада забезпечує технікою, спорядженням та спецодягом, страхуванням.

Німці розуміють, що роблять добру справу найперше для себе, адже, коли виникне пожежа, непереливки буде кожному. Все це тут закладено на ментальному рівні, тому люди стараються робити свою роботу якнайкраще. Звісно, не залишається осторонь цього процесу й держава: вона законодавчо регулює діяльність добровільних пожежних команд, створює спеціальні заклади підготовки та підвищення кваліфікації для вогнеборців.

Такий семінар Івано-Франківським обласним центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій організовано вперше. Однак попрацювали його учасники надзвичайно продуктивно. Усім слухачам – а це голови сільських та селищних рад Прикарпаття, представники Управління ДСНС в області – видали спеціальні сертифікати про проходження навчання. Схожі заходи на Івано-Франківщині будуть проводитися й надалі, а зараз найважливіше завдання посадовців – адаптувати німецький досвід створення добровільних пожежних формувань до сучасних українських реалій.

Управління ДСНС в області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ