Олег Панькевич просить парламентарів підтримати законопроєкт про забезпечення виборчих прав закордонних українців

Олег Панькевич просить парламентарів підтримати законопроєкт про забезпечення виборчих прав закордонних українців

26.09.14 09:40 0 683
23 вересня 2014 року народний депутат України від ВО "Свобода" Олег Панькевич звернувся до голів депутатських фракцій Верховної Ради України з проханням підтримати законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення голосування за кордоном" (реєстр. №4595), а також до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України з проханням продовжити роботу з усунення перепон у голосуванні громадян України за кордоном.

Як зазначає Олег Панькевич, 3 вересня 2014 року відбувся круглий стіл "Забезпечення виборчих прав громадян України за кордоном: необхідність законодавчих змін" у рамках роботи підкомітету з питань трудових мігрантів та національно-культурної співпраці Комітету Верховної Ради України з питань европейської інтеграції та у співпраці із міграційною службою Міжнародного благодійного фонду "Карітас Україна". У заході взяли участь представники громадських організацій українців за кордоном, народні депутати України, представники ЦВК, Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України, провідні експерти з виборчого законодавства.

У резолюції за підсумками роботи круглого столу зазначено, що за кордоном проживають мільйони громадян України, а недосконалість чинного виборчого законодавства не дозволяє їм взяти повноцінну участь у голосуванні на виборах органів державної влади.

"Зокрема, в закордонному окрузі є виборчі дільниці, на яких зареєстрована дуже велика кількість виборців (від 30 до 66 тисяч), на останніх президентських виборах на деяких виборчих дільницях за кордоном були змушені проголосувати від 6 до 8 тисяч виборців при фізичній пропускній можливості виборчої дільниці 2–2,5 тисячі виборців у день голосування. Є невідповідність списків виборців фактичній кількості осіб, які перебувають на території певної країни. Наприклад, в Італії, де перебуває 500–600 тисяч громадян України, до списків виборців внесено лише 8-10 відсотків із них; невирішеною залишається проблема віддаленості виборчих дільниць від місця проживання виборців, яка може складати сотні і більше кілометрів, адже за чинним законодавством, їх можуть створювати тільки в приміщенні українських дипломатичних установ у цій країні.

Перші кроки з розв'язання цієї проблеми запропоновано в законопроєкті № 4595 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення голосування за кордоном" (автори: Панькевич О.І., Хміль М.М.,Пацкан В.В., Сех І.І., Бондарчук О.В.), який був розроблений разом із представниками громадських організацій та підтриманий учасниками круглого столу 15 квітня 2014 року. Проте зазначена проблема залишається невирішеною, тому звертаємося до парламентарів із закликом підтримати законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення голосування за кордоном", а також до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України – продовжити роботу з усунення перепон у процесі голосування громадян України за кордоном незалежно від виборчої системи, яка буде обрана", – йдеться в резолюції.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: На базі спецпідрозділу ...

КОМЕНТАРІ