Народний артист СРСР Олег Басилашвілі відзначить 80-річчя в колі колег і друзів

Народний артист СРСР Олег Басилашвілі відзначить 80-річчя в колі колег і друзів

27.09.14 08:50 0 638
Олегу Валеріанович Басилашвілі виповнюється 80 років. Цього дня народний артист СРСР зустріне в рідному Великому драматичному театрі імені Георгія Товстоногова (БДТ), який проведе акцію «Повернення». Після тривалого «антракту», викликаного реставраційними роботами в театрі, трупа повернеться в рідні стіни і підніме келих за свого ветерана.

Про це повідомляє ІТАР ТАРС.

До цієї дати фестиваль «Почесні громадяни Санкт-Петербурга» випустив багатоілюстрований буклет «Хранителі театру. Том 1». Тут зібрані роздуми майстра про життя і про творчу долю, про зустрічі в дорозі, про улюблені ролі. Чимало цитат взято з його книги «Невже це я?! Господи...», де Олег Валеріанович розповідає про себе.

Недавно ювіляр зізнався, що знову сів за письмовий стіл, щоб спробувати себе вже не в жанрі мемуарів, а на літературному терені.

У Олега Басилашвілі поки немає літературних нагород, зате є безліч відзнак за його акторський дар – від «Золотої маски» до Царськосельської мистецької премії. Ще дитиною він допомагав своїй мамі, московському філологу-пушкіністу Ірині Іллінській, в складанні карток для Словника мови Пушкіна. Дорожить він і своїми грузинськими коренями, володіючи званням «Почесний громадянин Тбілісі» і будучи кавалером грузинського ордена «Сяйво».

Уродженець Москви Олег Басилашвілі вже 55 років пов’язаний з Великим драматичним театром. Він входив до числа улюблених акторів Георгія Товстоногова, зігравши в його спектаклях «Горе від розуму», «Лисиця і виноград», «Три сестри», «Ревізор», «Історія коня», «Дядя Ваня», «На дні». Більше 60 ролей зіграно Олегом Валер’яновичем в кіно, і багато глядачів далеко від Петербурга знають і люблять його за картинами «Вокзал для двох», «Осінній марафон», «Майстер і Маргарита», «Про бідного гусара замовте слово». Особлива сфера його пристрастей – вітчизняна поезія. Кожний вірш Маяковського в його виконанні сприймається як маленький спектакль.

Напередодні ювілею стало відомо, що до своїх численних нагород Олег Басилашвілі додав ще одну, вельми почесну: він став лауреатом міжнародної премії «Балтійська зірка» за розвиток і зміцнення гуманітарних зв’язків в країнах Балтійського регіону. Нагорода буде вручена йому 2 жовтня в Ермітажному театрі. Басилашвілі виявиться там в компанії ще одного ювіляра нинішнього року – народною артисткою СРСР Оленою Зразкової, якій також присуджена премія.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ