На Тернопільщині оцінили переваги освітлення вулиць сонячною енергією

На Тернопільщині оцінили переваги освітлення вулиць сонячною енергією

27.09.14 16:32 0 728
Уже рік у селі Старий Олексинець Кременецького району економлять електроенергію завдяки вуличним ліхтарям, які живляться сонячною енергією. Такий спосіб тут випробували вперше не лише в області, а й у цілому західному регіоні.

За словами сільського голови Старого Олексинця Володимир Довгополюка, вуличне освітлення встановили у рамках проекту ЄС/ПРОООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» у 2013 році.

Переваги новинки уже встигли відчути: завдяки встановленню 23 ліхтарів вдається 18% коштів з сільського бюджету, які раніше витрачали на освітлення вулиць.

«У рамках першої фази проекту ЄС/ПРОООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» ми замінили 80 вікон та вхідні двері у сільській школі на енергозберігаючі, - розповів Володимир Миколайович. - Вартість проекту - 178 тисяч. 50% коштів ми отримали від партнерів проекту, 45% -з районного бюджету і 5% - з місцевого. Вартість проекту по освітленню вулиць з використанням відновлювальних джерел енергії - 237 тисяч. Тут також було співфінансування: 70% - партнери проекту , 25 % - районний бюджет, 5% - місцевий бюджет».

Вдень батареї заряджаються від сонячних променів, а в темну пору доби включаються діодні світильники. Система повністю автоматизована.

Приклад громади с. Старий Олексинець варто наслідувати усім сільським громадам краю, зауважив заступник голови Тернопілььскої облдержадміністрації Леонід Бицюра під час робочої поїздки у Кременецький район.

«Співпраця з міжнародними донорськими організаціями є ефективним інструментом для залучення інвестицій, - наголосив Леонід Олексійович. – Зараз Тернопільщина виходить на третю фазу співпраці з партнерами проекту ЄС/ПРОООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Пріоритетом у нашій роботі є залучення таких фондів та організацій. Ми бачимо, що незалежно від фінансового становища, віддаленості від району, інших факторів громада може отримати кошти і розвивати своє село».

Довідково: Спільний Проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», який в Україні започатковано у вересні 2007 року. Мета проекту - сприяння сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні шляхом зміцнення спільного управління та заохочення громадських ініціатив по всій Україні.

На Тернопільщині перший етап проекту реалізовувався у 2008-2011 роках за такими пріоритетними напрямками: охорона здоров'я, енергозбереження, охорона навколишнього природного середовища, комунальне водопостачання та комунальний транспорт. Участь у проекті взяли громади Бережанського, Бучацького, Гусятинського, Зборівського, Козівського, Лановецького, Монастириського, Підволочиського та Теребовлянського районів.

Протягом 2014-2018 років впроваджуватиметься третя фаза Проекту МРГ із загальним бюджетом 23,8 млн. євро, наданих Європейським Союзом (23 млн. євро) та ПРООН (800,000 євро).

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: У Львівській області у ...
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ