Україна розраховує домовитись про «чесну ринкову ціну» на російський газ – Продан

Україна розраховує домовитись про «чесну ринкову ціну» на російський газ – Продан

27.09.14 10:00 0 644
Україна розраховує домовитися про справедливу ринкову ціну на газ під час тристоронніх переговорів з ЄС і Росією в Берліні. Про це заявив міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан перед початком переговорів. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

«Ця ціна, яка складається на європейських хабах, на європейських ринках», – пояснив він.

Представники України, Європейського союзу і Росії зустрічаються в Берліні, щоб обговорити можливість відновлення газових поставок російського газу до України.

Як очікують, чинний єврокомісар з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер, міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан і міністр енергетики Росії Олександр Новак виступлять на прес-конференції після переговорів.

Перед зустріччю Еттінґер заявив, що сподівається на досягнення угоди, яка діятиме до квітня 2015 року, гарантуючи безперервні поставки газу з Росії протягом зими.

Росія встановила для України одну з найвищих цін газу – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.

«Газпром» з 16 червня 2014 року перевів Україну на передоплату постачання російського газу, зменшивши подачу палива для українських споживачів до нуля.

«Нафтогаз» подав позов щодо ціни газу на російську компанію «Газпром» до арбітражного суду у Стокгольмі.

25 вересня Угорщина припинила транспортування газу в Україну. Про це йдеться у повідомленні української компанії «Нафтогаз». У «Нафтогазі» рішення угорської компанії про припинення реекспорту пов’язують із тиском Росії.

Міністр енергетики Росії в інтерв’ю німецькій газету Handelsblatt заявив, що Європа, за контрактом не має права реекспортувати газ до України. За словами Новака, поставки європейським споживачам можуть припинити, якщо реекспорт відбуватиметься.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Хмельниччина: розпочав ...
Наступна новина: Куватиме на Рівненщині ...

КОМЕНТАРІ