Працівники міліції та пенітенціарної служби Волині визначили механізм взаємодії

Працівники міліції та пенітенціарної служби Волині визначили механізм взаємодії

30.09.14 12:52 0 731
Результати розслідування злочинів, пов'язаних із незаконним збутом наркотичних речовин у місцях позбавлення волі, та попередження вчинення засудженими і ув'язненими шахрайських дій – ці та інші питання піднімали на нараді під головуванням першого заступника УДПтС Андрія Скіця за участю правоохоронних органів Волині, що відбулася в управлінні Державної пенітенціарної служби.

Від імені обласного управління міліції участь у заході взяли начальник управління карного розшуку полковник міліції Геннадій Єпіфанович, начальник ВБНОН УМВС майор міліції Володимир Костанюк і заступник начальника слідчого управління УМВС полковник міліції Іван Поторась, котрий у своєму виступі розповів:

– Із моменту вступу в дію Кримінального-процесуального кодексу України в області зафіксовано 20 фактів незаконного збуту наркотиків засудженим у місця позбавлення волі. Якщо ж говорити про 2014 рік, то таких є лише два: наркотичні засоби виявляли у посилках на території Маневицької виправної колонії №42. Вказані кримінальні провадження будуть скеровані в інші регіони, за місцем відправлення передач.

Полковник міліції наголосив і на складнощах розкриття таких правопорушень: як правило, адреса відправника та його анкетні дані не відповідають дійсності. Відзначив Іван Поторась також і недоліки проведення огляду місця події при виявленні наркотичних засобів: їх вилучення відбувається з порушенням норм КПК України, спеціаліст для відбирання зразків відбитків пальців рук не запрошується, не завжди долучається до матеріалів кримінального провадження інформація про засуджених осіб, яким передають наркотики тощо.

– Аби таких питань більше не виникало, необхідно чітко дотримуватися алгоритму дій, – акцентував правоохоронець. – Зокрема: у випадку виявлення наркотичних засобів у продуктових передачах слід повідомляти працівників міліції для їх участі в огляді місця події та затримання особи, яка передає посилку; за можливості дотримуватися збереження слідової інформації з метою призначення дактилоскопічних експертиз. А щодо проведення профілактичних засобів, то необхідно за можливості обладнати кімнати прийому передач відеотехнічними засобами, у громадян, які їх передають, запитувати офіційні документи, що засвідчують особу, та – найголовніше – попереджати про те, що вони притягуватимуться до кримінальної відповідальності у випадку виявлення заборонених предметів.

На необхідності координації роботи щодо документування та виявлення осіб, котрі поставляють наркотичні засоби у місця несвободи наголосив також і Володимир Костанюк.

Своєю чергою Геннадій Єпіфанович навів статистику скоєння шахрайств відносно родичів засуджених та ув'язнених, а також самими засудженими за допомогою мобільних телефонів, а відтак наголосив на необхідності посилення контролю за їх доступом до засобів зв'язку.

Окрім того, налагоджено механізм обміну оперативною інформацією щодо вчинення таких правопорушень, аби спільними зусиллями працювати над їх розкриттям і тим самим попереджувати рецидивні прояви.

СЗГ УМВС України

у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ