В Закарпатській області міліція радить, як не стати жертвою Інтернет-шахраїв

В Закарпатській області міліція радить, як не стати жертвою Інтернет-шахраїв

30.09.14 10:12 0 676
Шахрайство – це один із найпоширеніших нині видів злочинів. Шахраї не зупиняються ні перед чим, придумують щоразу нові способи видурювання грошей від довірливих жертв. Вихід тут один – не вірити пройдисвітам, що б ті не вигадували і ким би не називались. І в жодному разі не переказуйте нікому гроші!

Особливо поширеним в останній час шахрайством стало видурювання грошей від родичів, особливо від жінок літнього віку, під приводом того, що треба «викупити» їхнього сина чи внука від тюрми.

Пройдисвіт телефонує навмання, вибираючи жертву, яка «ведеться» на його балачки. Представляється працівником міліції (може назвати при цьому своє прізвище та звання, ясна річ, вигадані) і каже, що ваш родич скоїв ДТП або побив людину (варіанти ту різні). Його затримано, але справу ще можна «порішати», якщо ви чимскоріше надішлете таку-то суму. Зазвичай просять переказати гроші через банківський термінал на такий-то рахунок. Рідше кажуть, що за грошима приїде таксі (це коли шахрай має у вашому місті спільника).

Не менш поширеним й небезпечними є шахрайства, які скоюються за допомогою Інтернет-мережі та банківської мережі. Розглянемо найбільш поширені з них:

-«Екстрені гроші»- послуга, яку надають ряд комерційних банків України, коли зняття коштів з карткових рахунків здійснюється через банкомати дистанційно без використання карткового пластику. При цьому зловмисники, знаючи номер карткового рахунку та номер мобільного телефону, який закріплений за картковим рахунком, під приводом перерахунку коштів отримують готівку. У цьому випадку жертвою стають громадяни, які хочуть продати через Інтернет якусь річ, а шахрай діє під виглядом покупця.

- Фальшиві рахунки на оплату з Інтернет-магазинів - підроблені рахунки, що розсилаються по е-mail, містять посилання на шкідливі програми. Одержувач, який відкрив рахунок, негайно стає жертвою зло­вмисних дій;

- Шахрайський Інтернет-магазин. Ця схема схожа на ту, за якою діють фірми-одноденки. Шахрай відкриває такий магазин, за вигідними цінами пропонує товар. Приймається передоплата, а далі шахрай зникає, привласнивши гроші;

- Фітинг - вид шахрайства, метою якого є виманювання у довірливих або неуважних користувачів ме­режі персональних даних клієнтів онлайнових аукціонів, сервісів з переказування або обміну валюти, Інтер­нет-магазинів. Шахраї використовують усілякі виверти, які найчастіше змушують користувачів самостійно розкрити конфіденційні дані - наприклад, посилаючи електронні листи із пропозиціями підтвердити реєстрацію облікового запису, що містять посилання на веб-сайт в Інтернеті, зовнішній вигляд якого повністю копіює дизайн відомих ресурсів;

- Кіберсквотинг - протизаконна діяльність, що полягає у реєстрації, використанні та пропонуванні до продажу доменного імені із несумлінним наміром отримати прибуток від паразитування на гудвілі (нема­теріальному активі) або торговельній марці, яка належить іншій особі. Після несумлінної реєстрації, реєстрант (кіберсквотер) зазвичай пропонує продати доменне ім'я законному власнику знака за значно ви­щою ціною;

- Крадіжка послуг - правопорушення з отримання несанкціонованого доступу до будь-якої системи, щоб безкоштовно скористатись її послугами. Прикладом даного виду шахрайства є фоунфрейкинг, тобто ви­користання комп'ютера для проникнення в комунікаційну телефонну систему та незаконне використання по­слуг з надання міжнародного телефонного зв'язку. Інший приклад даного виду злочинів - «stuffraud», або створення нелегальних копій двійників мобільних телефонів;

- Підроблені сайти благодійних фондів. «Потрібні гроші на термінову операцію важкохворій дитині!» «Допоможіть українській армії»! Варіантів тут чимало. Шахраї - неперевершені майстри викликати жалість і грати на людських трагедіях.

- Інтернет-кардинг - використання даних з чужої банківської картки для здійснення всіляких операцій у мережі з метою отримання грошей.

Наостанок нагадаємо, що шахрайство вважається серйозним злочином і карається законом. Зокрема, ч.3 ст.190 Кримінального кодексу України (Шахрайство, вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки) передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 8 років, а шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, тягне за собою аж до 12 років тюрми з конфіскацією майна, застерігають працівники відділу боротьби з кіберзлочинністю закарпатської міліції.

СЗГ УМВС України в Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: Колеги та рідні зустріли ...

КОМЕНТАРІ