В Житомирській області усиновлюючи дитину, батьки отримують нагоду ще раз відчути радість дитинства

В Житомирській області усиновлюючи дитину, батьки отримують нагоду ще раз відчути радість дитинства

30.09.14 11:02 0 645
З нагоди Дня усиновлення, що відзначається в Україні 30 вересня, у Житомирі відбулася прес-конференція, організована службою у справах дітей облдержадміністрації. Участь у заході взяли кандидат на посаду заступника голови облдержадміністрації Ярослав Лагута, начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Олена Савельєва та представники профільних служб і закладів.

Ярослав Лагута наголосив на тому, що в галузі, яка займається усиновленням, працюють люди з великим серцем, а не просто виконавці посадових обов'язків. Він зазначив: «Якщо раніше основний акцент робився на тому, аби створити належні побутові умови для прийомних дітей, то зараз вкрай необхідно докласти зусиль до соціалізації та сприяння повноцінному психічному розвитку. Суспільство має робити крок на зустріч таким дітям, чому сприятиме інформаційно-роз'яснювальна кампанія про усиновлення в мас-медіа». Ярослав Лагута висловив сподівання, що останні події в нашій державі допоможуть громадянам стати добрішими та милосерднішими і надихатимуть ще більшу кількість людей до того, аби подарувати сім'ю дитині, яка її не має.

Зараз в області на обліку служб у справах дітей перебуває понад 1000 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які підлягають усиновленню. За словами Олени Савельєвої, починаючи із 2006 року на Житомирщині та в державі загалом спостерігається збільшення кількості дітей, усиновлених саме громадянами України. Так цього року нашими співгромадянами в регіоні усиновлено 47 дітей, а іноземцями – 13.

На Житомирщині успішно реалізується державна політика, спрямована на розвиток таких форм сімейного виховання дітей без батьківського піклування, як опіка, піклування, прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу. За оперативною інформацією, на обліку служб у справах дітей райдержадміністрацій та міськвиконкомів перебуває 3460 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких 66,5% виховуються в сім'ях опікунів та піклувальників. У поточному році кількість таких дітей збільшилася на 258.

На території області функціонує 33 дитячих будинки сімейного типу та налічується 202 прийомні сім'ї, в яких виховується 612 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Впродовж 9 місяців цього року створено 2 дитячих будинки сімейного типу та 9 прийомних сімей, куди вдалося влаштувати 44 дитини.

Зворушливі історії про прийомних дітей розповіли мами – Зоя Ковальчук та Ксенія Крук. Вони переконані, що усиновлення дитини – це ще одна нагода прожити радість дитинства. А ще батьки наголошують на неприпустимості відмовитися від прийомних доньок та синів після досягнення ними повноліття, адже це буде розцінюватися як зрада.

Про корисний досвід навчально-виховної роботи з дітьми сиротами розповіла соціальний педагог, психолог, викладач психології «Житомирського інституту медсестринства» Любов Боримська. Вона констатувала, що за цим навчальним закладом вже давно закріпилося реноме інституту милосердя, адже щороку сюди приходить на навчання все більша кількість дітей-сиріт. Зараз у закладі налічується 80 таких студентів.

Учасники обговорення дійшли висновку, що усиновлення не втрачає своєї актуальності в Україні, незважаючи на всі суспільно-політичні процеси, оскільки кожна дитина має право на сім'ю, радість та впевненість у майбутньому.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ