Буковинська міліція закликає громадян не піддаватися на шахрайські хитрощі

Буковинська міліція закликає громадян не піддаватися на шахрайські хитрощі

01.10.14 10:56 0 782
Незважаючи на неодноразові попередження правоохоронців, буковинці й надалі потрапляють «на гачок» до шахраїв. Лише за минулий тиждень 9 мешканців області за різними шахрайськими схемами втратили майже 100 тисяч гривень.

83-річна чернівчанка «вирішувала» проблему її онука за 54 440 гривень. Хлопець за версією зловмисників нібито потрапив у дорожньо-транспортну пригоду. Пенсіонерка гроші передавала частинами декілька днів підряд невідомим особам, а от передзвонити до онука або міліції часу так і не знайшла.

За схожою схемою 47-річна мешканка Новодністровська позбулася 5 тисяч гривень. Жінка перерахувала гроші на банківську картку мешканця Дніпропетровська. Як міг їй допомогти житель Східного регіону, наразі з'ясовують міліціонери.

У 5-х буковинців шахраї заволоділи коштами через використання Інтернет-мережі. Зловмисники розміщували оголошення про купівлю-продаж товарів на сайті «OLX.ua» («Slando»). Зокрема, мешканець села Кам'яна Сторожинецького району та 34-річний чернівчанин перерахували 4650 гривень за мобільні телефони. Однак ні мобілок, ні коштів так і не отримали.

50-річний чернівчанин планував працевлаштуватися (дане оголошення також було розміщене на веб-сайті), однак шахраї дізнавшись банківські реквізити зняли з рахунку 380 гривень.

Під приводом купівлі-продажу саджанців 54-річна мешканка Сокирянського району позбулася 4920 гривень. Вподальшому було встановлено, що дані кошти перераховані на рахунок мешканки Луганська.

У жителя міста Северодонецька Луганської області 28-річна чернівчанка замовила фотоапарат. Поспілкувавшись із нібито продавцем, жінка не усвідомлюючи розповіла дані банківської картки. У результаті з рахунку зникло 26500 гривень.

43-річний чернівчанин через мережу Інтернет у жителя Білої Церкви замовив контейнер, об'ємом 20 тон, відповідно за товар перерахував гроші. Нажаль замовлене так і не надійшло.

У іншого чернівчанина невідомий під приводом продажу автомобіля заволодів 728 гривнями. Завдаток потерпілий перерахував через систему переказів. Однак як і у вищезгаданих випадках чоловік став жертвою шахраїв.

За всіма випадками відкритті кримінальні провадження, передбаченні ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Аби не попастися на такі шахрайські хитрощі, УМВС України в Чернівецькій області радить: якщо вам телефонують невідомі особи з невідомих номерів, представляючись вашими рідними або міліціонерами, та просять чи вимагають перерахувати кошти, в жодному разі не робіть цього. Одразу ж зателефонуйте рідним, переконайтеся, що з ними все гаразд. А якщо вони на зв'язок не виходять – телефонуйте на 102!. А перед здійсненням платежу (завдатку) попередньо перегляньте відгуки користувачів, які вже мали досвід користування даним веб-ресурсом та оцінили якість товару/послуги, його безпечність (для отримання такої інформації можна використовувати і пошукові системи). Якщо вже і вирішили придбати товар у мережі, то перевірте рейтинг продавця, а також уникайте купівлі на умовах попередньої оплати. Якщо ж вас все ж ошукали, обов'язково звертайтеся до міліції за допомогою. Пам'ятайте! Збереження ваших коштів у таких випадках залежить тільки від вас.

СЗГ УМВС України

в Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ