Кримський кореспондент НТВ потрапив на Дошку ганьби брехливих журналістів

Кримський кореспондент НТВ потрапив на Дошку ганьби брехливих журналістів

01.10.14 08:27 0 706
Ім'я кримського кореспондента російського телеканалу НТВ Олега Крючкова занесено на Дошку ганьби брехливих журналістів за дезінформацію та маніпуляції при висвітленні ситуації в Криму.

У червні 2014 року Олег Крючков завершив співпрацю з українським «Новим каналом» та почав готувати матеріали як кримський кореспондент російського телеканалу НТВ. На сайті телеканалу про цю зміну він повідомив так: «Считаю, что события на Майдане убили украинскую журналистику, а крымские события поставили крест на моей карьере в «незалежной». Причина – я отказался называть оккупантами русских солдат».

Висвітлюючи туристичний сезон у Криму, Олег Крючков приховав від глядачів інформацію щодо проблем в туристичній сфері, котрі виникли після анексії півострова. 6 червня журналіст підготував сюжет під назвою «В Крыму уверенно стартовал курортный сезон»: «Сезон начался. Это подтверждает и статистика. Пансионаты и санатории заполнены на 70%, мини-гостиницы и частный сектор – на 50. Очень хорошие цифры для начала июня». При цьому, в сюжеті не вказано джерело статистики. Замість цього автор пропонує глядачеві власний висновок про те, що це високі показники. Однак цій інформації суперечать дані з інших кримських джерел.

Наприклад, 7 червня прес-служба Євпаторійської міськради з посиланням на так званого «міністра» курортів та туризму Криму Олена Юрченко повідомила про те, що санаторії Криму заповнені на 37%. Окрім цього, загальний висновок про ситуацію на півострові зроблений на підставі інформації з Алушти – одного з найбільш популярних курортів. У той же час в інших районах ситуація на той момент була істотно іншою. Наприклад, на західному узбережжі чи у Феодосії туристів практично не було.

У сюжеті Олега Крючкова за 17 серпня йдеться про успіхи туристичного сезону на півострові. Такі висновки зроблені на підставі заяви місцевої влади про понад два мільйони відпочивальників. Ще у березні 2014 року кримські чиновники прогнозували близько вісім мільйонів туристів. Статистика не відповідає офіційним прогнозам, адже це на шість мільйонів менше, ніж повідомлено у підсумках. Глядачі були позбавлені можливості дізнатися про це.

Та навіть дані про два мільйони викликають сумніви у експертів. Наприклад, кримський економіст Андрій Клименко вважає, що за увесь 2014 рік Крим відвідає близько 1,5-1,6 мільйона осіб. В сюжеті немає жодної оцінки експертів щодо туристичного сезону. Натомість журналіст самостійно оцінив його успішність за допомогою «банану»: «Главный крымский индикатор успешного курортного сезона – это пляжный аттракцион «банан». Если «банан» в море – значит, сезон состоялся».

У цьому ж сюжеті журналіст використав маніпулятивну тезу, яка сприяє розпалюванню міжнаціональної ворожнечі: «Главное отличие этого курортного сезона от прошлых – изменения географии туристических потоков. Раньше было больше украинцев, теперь больше россиян. Это уже отразилось на заработках частных предпринимателей. Истории про туристов, приехавших на курорт со своим салом и картошкой, ушли в прошлое»; «Изменение качества туристов сразу отразилось на сервисе – появились новые маркетинговые приемы. В кафе на алуштинском пляже лепят детские чебуреки. От взрослых их отличает форма», повідомляє «Телекритика».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: На Тернопільщині відбувся ...

КОМЕНТАРІ