Україна і Польща відновлюють співпрацю у сфері національної пам’яті

Україна і Польща відновлюють співпрацю у сфері національної пам’яті

02.10.14 11:40 0 640
Співробітники Українського інституту національної пам'яті, музейники та журналісти в рамках візиту «Польський досвід збереження історичної пам'яті» відвідали польські установи, які працюють у сфері національної пам'яті, зокрема Інститут національної пам'яті (IPN), Центр Солідарності.

Про це повідомляє прес-служба інституту національної пам’яті.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович вважає відновлення співпраці одним із ключових міжнародних напрямків роботи Інституту: «Україна і Польща мають чимало сторінок історії, які потрібно переосмислити. У ці складні часи необхідне примирення у складних сторінках історії та єднання у питаннях, які стосуються нашого майбутнього. Українці та поляки – народи, які чи не найбільше постраждали від нацизму та комунізму. Тож ми зобов’язані поєднати зусилля, аби довести світові їх однакову злочинність».

«Переконаний, що співпраця польського та українського інститутів національної пам’яті, яка базується на щирому прагненні до історичної правди, допоможе у створенні спільного сусідського майбутнього України та Польщі. Це сприятиме подоланню трагічної спадщини з часів тоталітарних систем ХХ ст.», – повідомив ще наприкінці травня у листі Володимиру В’ятровичу директор IPN Лукаш Камінський.

Під час візиту до Польщі пан Камінський зустрівся з учасниками української делегації та поділився польським досвідом подолання наслідків тоталітаризму. Керівники відділів IPN розповіли про те, як проводять просвітницьку роботу щодо складних сторінок історії, та ознайомили українців із роботою архіву IPN.

Польський Інституту національної пам’яті займається новітньою історією Польщі та розслідуванням злочинів, скоєних у роки Другої світової війни та з часів комуністичного режиму. IPN – це також великий архів історії Польщі ХХ століття, дослідницька установа, видавництво та навчальний центр, прокуратура, яка переслідує винуватців злочинів, а також люстраційний відділ.

На зустрічі заступник голови Українського інституту національної пам’яті Аліна Шпак запропонувала створити робочу групи істориків з України та Польщі, відновивши періодичні зустрічі стосовно різних тем нашого минулого.

«Зараз дуже потрібно популяризувати теми, які нас об’єднують. Це можуть бути «дзеркальні» виставки, які паралельно експонуватимуть в обох країнах, присвячені різним темам – як-от політичним репресіям комуністичного режиму проти українців і поляків, депортаціям, боротьбі за незалежність тощо», – розповіла Аліна Шпак.

Свідченням налагодженої співпраці двох інституцій стала участь голови УІНП Володимира В’ятровича і віце-директора польського ІНП Агнєшки Рудзіньскої у церемонії перепоховання останків жертв масових розстрілів НКВД та Гестапо у Володимирі-Волинському в Україні. Захід відбувся 23 вересня водночас із візитом української делегації до Польщі.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ