У Волинській області ідентифікація невпізнаних тіл загиблих у зоні АТО буде проводитися за рахунок держави ,

У Волинській області ідентифікація невпізнаних тіл загиблих у зоні АТО буде проводитися за рахунок держави ,

03.10.14 13:58 0 622
За період проведення антитерористичної операції органами внутрішніх справ зареєстровано понад тисячу повідомлень про виявлення невпізнаних тіл. Про це повідомив перший заступник начальника Головного слідчого управління МВС України Олександр Вакуленко.

- Наразі вже вдалося встановити особи понад 200 невпізнаних тіл, інші залишаються невпізнаними, - зазначив представник ГСУ. За його словами, ідентифікація тіл загиблих буде проведена у декілька етапів. Перший - встановлення генетичних ознак загиблого, що можливе шляхом проведення молекулярно-генетичної експертизи. Вказані експертизи будуть проведені в НДЕКЦ при ГУМВС України в Запорізькій області.

За словами Олександра Вакуленка другий етап - встановлення генетичних ознак родичів зниклих осіб. За для ефективнішої роботи щодо отримання біологічних зразків у родичів зниклих в зоні проведення АТО осіб, у кожному обласному управлінні міліції створено спеціальні робочі групи, які будуть займатися прийняттям заяв про безвісне зникнення, викрадення чи взяття в полон громадян, негайним відкриттям кримінальних проваджень, відібранням у родичів зниклих осіб біологічних зразків та призначенням відповідних експертиз.

Контактні телефони керівників робочих груп будуть оприлюднені на офіційному сайті МВС та сайтах кожного обласного управління. У разі якщо людина не зможе зв'язатися з робочою групою у області, вона може повідомити про це координатора з Міністерства внутрішніх справ за телефонами зазначеними нижче.

- Біологічні зразки будуть відбиратися у біологічних батьків чи дітей зниклої особи, оскільки лише їх зразки придатні для встановлення спорідненості з невпізнаним тілом, - зазначив заступник начальника Державного центру-начальника лабораторії інженерно-технічної та економічної експертизи Костянтин Дубонос. - Відібрання біологічних зразків цілком безпечна і безболісна процедура, яка не займає багато часу. Відібрання зразків та проведення молекулярно-генетичної експертизи за постановою слідчого для громадянина повністю безкоштовно, і здійснюється за рахунок держави.

За словами представника ДНДЕКЦ, відбиратися будуть зразки клітини епітелію ротової порожнини. Вказана процедура здійснюється за допомогою спеціальних щіточок або стерильних ватних паличок шляхом їх поміщення в ротову порожнину і проведення по внутрішніх поверхнях щоки. Після завершення процедури відбирання зразків букального епітелію складається відповідний протокол.

За результатами проведення вказаної експертизи буде встановлено ДНК-профіль особи, який в автоматичному режимі буде перевірятися з профілями невпізнаних тіл, наявних у базі даних.

- При встановленні збігів негайно буде поінформовано орган, який призначив відповідну експертизу та проводить досудове розслідування, для подальшого інформування родичів загиблої особи. Орієнтовний строк проведення експертизи окремого зразку може становити до двох тижнів, - зазначив Костянтин Дубонос.

Прес-служба МВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Олег Сиротюк: "Завдяки ...
Наступна новина: На Львівщині неповнолітній ...

КОМЕНТАРІ