Прокуратура міста Луцька: тяжким злочинам - запобігти

Прокуратура міста Луцька: тяжким злочинам - запобігти

03.10.14 12:23 0 669
У нелегкий час, коли українці гинуть, захищаючи свою Батьківщину на Сході, гірко усвідомлювати, що в обласному центрі Волині не меншає тяжких насильницьких злочинів, в яких українці гинуть… через дурощі, алкоголь чи тупу і невиправдану агресію до ближнього.

Цьогоріч обласному центрі скоєно одне умисне убивство, один замах на вбивство, а також 11 кримінальних правопорушень, під час яких громадяни завдавали комусь тяжких тілесних ушкоджень. У трьох випадках ці ушкодження спричинили смерть потерпілого.

Усі ці злочини були розкриті, а винні особи притягнуті до кримінальної відповідальності.

Але найприкрішим є те, що почасти жертвами таких злочинів стають люди, рідні для тих, хто чинить зло.

Так, 16 лютого 2014 року, 70-річна лучанка дерев'яною штахетою так побила свого 59-річного пасинка, що невдовзі він помер. Вироком Луцького міськрайонного суду жінку засуджено до 5 років позбавлення волі.

11 квітня цього року 38-річний лучанин дерев’яним бруском кілька разів ударив свою матір. Рідна виродку людина померла від завданих ним травм. Ухвалою Луцького міськрайонного суду його визнано винним в умисному тяжкому тілесному ушкодженні й призначено покарання у виді застосування примусових заходів медичного характеру із застосуванням суворого нагляду.

Ніж - зброя, страшніша за кулемет. Саме за нього переважно хапаються неврівноважені громадяни у запалі п’яних суперечок чи сімейних сварок. Тому від кухонного ножа гине людей не менше, ніж від вогнепальної зброї.

Саме ножем у груди у лютому цього року вдарив свого клієнта, з яким не зговорився про ціну послуг, 35-річний таксист. На щастя, потерпілий вижив, таксиста ж вироком Луцького міськрайонного суду засуджено до покарання у виді 5 років позбавлення волі.

15 травня 2014 року 37-річна нетвереза лучанка завдала кухонним ножем удару в живіт своєму співмешканцю. Вироком Луцького міськрайонного суду її, матір неповнолітнього сина, визнано винною в умисному тяжкому тілесному ушкодженні й призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі зі встановленням 3-річного іспитового строку.

Так само кухонним ножем 17 травня 2014 року ударив у груди чоловікові 60-річний лучанин на ринку "Формула". Потерпілий вижив. Зловмисника ж засуджено до 5 років позбавлення волі зі встановленням 2-річного іспитового строку.

18 червня цього року під час суперечки всадив ніж у грудну клітку співмешканцю рідної сестри 39-річний нетверезий лучанин. Від завданих тяжких тілесних ушкоджень потерпілий помер.

Видобувши з кишені розкладний ніж, так само під час суперечки 7 липня цього року 19-річний молодик завдав удару в живіт своєму знайомому. У цьому випадку потерпілому від злочинних дій пощастило більше – він вижив.

На щастя, вижив і молодий чоловік, якому 19 липня цього року всадив у шию кухонний ніж 49-річний лучанин. При цьому зловмисник був напідпитку.

Усіх цих прикрих і трагічних випадків можна було б уникнути, якби гору над усім людським у людині не брав алкоголь та неконтрольована агресія й жорстокість.

Так, переважна більшість осіб, які скоюють насильницькі злочини, перебувають в стані сп’яніння. Багато хто з них потім намагається виправдати свої дії саме цим - не усвідомлював, мовляв, що роблю. Проте скоєння злочину в стані сп’яніння - це обставина, яка обтяжує покарання.

Алкогольна деградація особистості спричинює вчинення злочинів, неправомірна поведінка п'яниць провокує та загострює конфлікти. Надмірне споживання алкогольних напоїв сприяє загальному зниженню морального й інтелектуального рівня осіб, полегшує і прискорює виникнення злочинного наміру, а також зумовлює переважання антисоціальних мотивів над почуттям відповідальності за законом. Негативний вплив алкоголізму виразно позначається і на конкретних обставинах вчинення злочину, посилює жорстокість насильницьких злочинів, тяжкість злочинних наслідків.

Задля того, аби зменшити кількість тяжких злочинів,які посягають на здоров'я та життя громадян, недостатньо лиш зусиль правоохоронних органів. Люди повинні усвідомити, що за кожен свій необдуманий вчинок, який був спричинений вживанням алкоголю чи агресією й завдав шкоди іншій людині, доведеться відповідати, - наголошують прокурори. Звісно, правоохоронці роблять усе для того, аби якісно й всебічно розслідувати кожен злочин, встановити особу, яка його вчинила, докладають зусиль, аби злочинці понесли заслужене покарання. Проте люди повинні самі передбачати можливі наслідки своїх дій та утримуватися від вчинення того, що завдасть шкоди іншій людині, а то і призведе до фатальних наслідків.

Прокуратура міста Луцька Get the Flash Player to see this player. url=/userfiles/flash/VolynVideo/VideoPVO14/Vbivstva_Luck.flv width=640 height=480 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові під колесами ...
Наступна новина: СБУ передала ...

КОМЕНТАРІ