Міський голова наголосив на необхідності приведення до належного стану споруд цивільного захисту у Луцьку

Міський голова наголосив на необхідності приведення до належного стану споруд цивільного захисту у Луцьку

04.10.14 14:10 0 667
Зараз у нашій державі складна ситуація, вона перебуває у стані війни. Тож аби убезпечити життя лучан, міський голова Микола Романюк наголосив на необхідності приведення до належного стану споруд цивільного захисту у місті. він провів нараду з керівниками житлово-комунальних підприємств, установ та організацій міста - балансоутримувачами захисних споруд.

“Ситуація непроста, ми повинні бути готові до всього. Кожен мешканець міста має знати, куди при непередбачуваних обставинах можна сховатися”, - розпочав нараду міський голова. «Зараз у нашому місті не всі сховища готові до використання за призначенням. Ви повинні надзвичайно відповідально до цього поставитись, привести їх у належний стан, адже від вас - залежить безпека мешканців міста”, - наголосив Микола Романюк.

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Юрій Кирилюк поінформував присутніх, що на фонд захисних споруд міста складає — 125 споруд на 32 тисячі осіб, з них: 62 сховища, 13 протирадіаційних укриттів, 22 приміщення для пристосування під протирадіаційні укриття, 28 підвальних та інших приміщень.

Також населення може використовувати для укриття підвальні приміщення житлових будинків, особисті підвальні та інші приміщення, які можуть, в період воєнного стану, захистити від дії бомб, снарядів та куль, але їх необхідно підготувати. Департамент ЖКГ, житлово-комунальні підприємства міста здійснюють системні перевірки підвальних приміщень багатоповерхових житлових будинків та працюють над підготовкою їх до використання у випадку необхідності, з метою стовідсоткового укриття населення міста.

“Станом на 1 жовтня із 97 сховищ, протирадіаційних укриттів та приміщень для пристосування під протирадіаційні укриття – 39 не готові до використання за призначенням, із них 11 затоплюються ґрунтовими водами, практично всі вони потребують капітального або поточного ремонтів, доукомплектування систем життєзабезпечення, заміни фільтро-вентиляційного та іншого інженерно-технічного обладнання, а деякі списання”, - повідомив Юрій Кирилюк.

Серед основних причин неготовності захисних споруд до використання є підтоплення ґрунтовими водами, внаслідок чого руйнуються огороджуючі конструкції, корозія та вихід з ладу систем життєзабезпечення, часткове старіння та руйнування, вихід з ладу обладнання для очистки та фільтрування повітря, безвідповідальне ставлення балансоутримувачів, а також не дотримання ними законодавства щодо утримання захисних споруд.

Серед тих, де краще організована така робота - ПАТ СКФ „Україна”, Луцька міська клінічна лікарня, ПАТ „Електротермометрія”, ПАТ „Волиньгаз” тощо.

Під час наради міський голова Микола Романюк звернувся до балансоутримувачів захисних споруд, аби до 20 жовтня цього року вони підготували захисні споруд до використання. Також дав доручення втановити у місті вказівники, щоб кожен лучанин знав, де знаходиться найближче сховище від його будинку.

Заступник міського голови Лариса Соколовська звернула увагу присутніх на стан підвальних приміщень. “Необхідно розвантажити коридори у підвалах, щоб туди був вільний доступ”, - зазначила вона.

Ще одним із заходів, аби мешканці міста знали, що роботи у непередбачуваних ситуаціях, - є проведення тренувальних навчань на підприємствах та установах міста.

“Необхідно зробити все можливе, аби убезпечити життя лучан”, - наголосив під час наради міський голова Микола Романюк.

Опісля всі присутні виїхали оглянути стан трьох сховищ у місті.

Першим подивились сховище на вул. Винниченка, 25, балансоутримувачем якого є ЖКП №3. Воно вміщає 150 осіб. Приміщення перебуває у занедбаному стані й поки не відповідає нормам законодавства з цивільного захисту.

У кращому стані — сховище на вул. Електроапаратна,3, що може вмістити 800 осіб. Його балансоутримувачем є ПАТ «ЕНКО». Приміщення знаходиться у належному стані. Тут є елементи життєзабезпечення — вода, дизельний генератор, що виробляє електроенергію, “щити живності”. За словами начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Юрія Кирилюка, це сховище обмежено готове для використання.

У найкращому стані, й у цьому переконалися усі, сховище Луцької міської клінічної лікарні. У приміщенні є телефонний зв'язок, санвузли, вода, герметичні двері, автономне світло, система водозабезпечення, вентиляції. Приміщення розраховане на 150 важкохворих. Окрім цього, медичний заклад має велику систему підземних галерей та переходів, які також можна використовувати для укриття близько двох тисяч міського населення.

Головний лікар Лариса Духневич розповіла, що у лікарні розроблений план евакуації, працівники кожного відділення у випадку необхідності знають, як убезпечти пацієнтів й провести у сховище.

Міський голова Микола Романюк висловив вдячність за утримання сховищ у належному стані та вчергове наголосив, аби балансоутримувачі сховищ, які не відповідають нормам безпеки, відповідально віднеслись до справи та привели їх до належного стану.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: У Рівненській області під ...

КОМЕНТАРІ