На Тернопільщині розвивають сільську медицину

На Тернопільщині розвивають сільську медицину

04.10.14 09:13 0 600
На Тернопільщині збільшили кількість сільських амбулаторій, протягом 2014 року відкрили 174. Жоден заклад медицини у сільських місцевостях не закрили.

Про це під час підготовчої наради під керівництвом першого заступника голови облдержадмністарції Івана Крисака доповів директор департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації ОДА Володимир Курило. Ці та інші питання розглянули під час виїзної наради в Івано-Франківську у рамках візиту Віце-прем'єр-міністра України Олександра Сича.

Окрім того, в кожній лікарні районного рівня відкриті оновлені відділення після капітальних ремонтів, що дало можливість покращити умови перебування хворих та умови праці медичних працівників.

Покращилась і якість надання первинної допомоги завдяки відкриттю центрів первинної медичної допомоги.

«Центри первинної медичної допомоги обслуговують 91% населення. На даний час в області працює 541 підготовлений сімейний лікар та 823 медичних сестри сільських амбулаторій. Відтак на Тернопільщині поліпшилася демографічна ситуація, зменшилась кількість хворих на інфекції, туберкульоз, онкологію, серцеві захворювання. Стабілізувалися та знизилися показники дитячої і материнської смертності, які є нижчими від середньодержавних. Цей процес змін забезпечується за рахунок проведення профілактичних заходів щодо попередження захворювань, які закладені у функціональних обов'язках сімейного лікаря. Наразі потрібно приділити увагу створенню умов роботи в центрах первинної медичної допомоги», - зазначив Володимир Курило.

Важливим етапом розвитку галузі охорони здоров'я став процес реорганізації системи швидкої медичної допомоги та створення Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Одним із структурних підрозділів центру є оперативно-диспетчерське управління, яке координуватиме роботу служби екстреної взаємодії, як з лікувально-профілактичними закладами області, так і з іншими службами порятунку.

Зокрема, у вересні 2014 року відкрили пункти екстренної медичної допомоги у селі Заруддя Збаразького району та селі Вигода Борщівського району. Там фахівці будуть обслуговувати не лише односельців, а й жителів довколишніх сіл в радіусі від восьми до двадцяти кілометрів. Такі пункти продовжуватимуть створювати на базі міських, центральних районних лікарень.

«Міністерством охорони здоров'я України для Тернопільській області придбали 36 автомобілів екстреної медичної допомоги вартістю 23,5 млн. грн. Окрім обов'язкового набору медичної техніки, машини оснащені сучасними апаратами штучної вентиляції легень. Більша кількість швидких дала можливість наблизитись до європейського стандарту», - додав Володимир Курило.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: На Львівщині правоохоронці ...

КОМЕНТАРІ