Василь Облещук: "Міліція не є суб'єктом виборчого процесу. Натомістьїї особлива функція - забезпечення законності"

Василь Облещук: "Міліція не є суб'єктом виборчого процесу. Натомістьїї особлива функція - забезпечення законності"

05.10.14 17:39 0 693
Передвиборчі перегони стартували, а з ними посилилася робота й правоохоронних органів. Не зважаючи на те, що міліція завжди була поза політичними баталіями, проте забезпечення громадського порядку та законні реагування на будь-які прояви правопорушень ніхто не відміняв. Як працює тернопільська міліція в режимі передвиборчого процесу, та як готується до 26 жовтня – про розповів начальник обласної міліції Василь Облещук.

– Василю Корнелійовичу, стартувала передвиборча кампанії, як вона проходить на Тернопіллі?

– Спокійно. Ситуацію вдається контролювати завдяки розробленому плану забезпечення правопорядку та громадської безпеки. Кожен співробітник ОВС поінформований про свої права та обов'язки, про те, як повинен діяти в тих чи інших ситуаціях. Є чітке розуміння, що міліція не є суб'єктом виборчого процесу. Як владна інституція вона не бере участі у будь-яких виборчих процедурах. Натомість її особлива функція в цей час – забезпечення умов перебігу всього виборчого процесу відповідно до законодавчих норм.

З початком виборчої кампанії в управлінні розгорнуто в цілодобовому режимі діяльність оперативного штабу. Його завдання – збір та аналіз інформації про перебіг виборчого процесу, а також розроблення необхідних управлінських рішень. Ми реєструємо та перевіряємо усі повідомлення щодо можливих порушень виборчого законодавства, а також реагуємо на них, відповідно до нормативно-правових актів.

– Профілактичні заходи доцільні у період виборчого процесу?

– Без профілактичних заходів не обходиться жодна ланка діяльності ОВС. Це, на перший погляд, невидима робота, але, повірте, дуже громіздка, вимагає чимало зусиль. У час виборчого процесу оперативні служби посилено працюють над тим, аби не допустити закликів до насильницького повалення конституційного ладу, територіальної цілісності держави, до національної, мовної, расової, релігійної нетерпимості. Щоденно проводяться розмови з особовим складом , які націлюють їх на уникнення провокацій. Співробітники вживають всіх необхідних заходів щодо забезпечення правопорядку, безпеки дорожнього руху, експерти та кінологи перевіряють на предмет виявлення вибухових пристроїв місця зустрічі кандидатів в народні депутати з громадськістю. Це далеко не весь перелік того, що робиться в плані профілактики.

– Як оцінюєте готовність тернопільської міліції до виборів?

– За роки служби в органах внутрішніх справ бачив усі вибори, які проходили в незалежній Україні. Можу сказати єдине – міліція у тій сфері, що їй належить працювати під час народного волевиявлення, зробила великий крок вперед. Це пов'язано і з досвідом, і з практичними навичками. до виборів ми готуємося не менш ретельно, а , в деякій мірі, навіть відповідальніше, аніж деякі кандидати в депутати.

Особовий склад знає не лише законодавчі нормативи, що регулюють діяльність міліції, а й вивчає виборчі права, удосконалює алгоритми дій під час охорони виборчих комісій та на виборчих дільницях.

Знаю, роботи буде чимало, адже на виборчих дільницях потрібна не просто присутність людей у формі, а кваліфікована юридична допомога, надійна охорона. Вірю, зможемо усе це забезпечити.

Щодо фактів порушення виборчого законодавства, на кшталт, підкупу виборців, провокацій, краяни можуть повідомляти за номером цілодобової гарячої лінії, яка діє в обласному управлінні внутрішніх справ : (код 0352) 25-19-73.

СЗГ УМВС України

в Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ