Прикарпатські правоохоронці долучилися до створення неофіційного ресурсу "Антишахрай"

Прикарпатські правоохоронці долучилися до створення неофіційного ресурсу "Антишахрай"

06.10.14 11:35 0 689
На Івано-Франківщині міліціонери ведуть активну боротьбу із кібер-злочиннісю і задля того, щоб вберегти краян від подібного роду шахрайств створено веб-сай.

В обласному УМВС відбувся брифінг, на якому співробітник підрозділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в Івано-Франківській області капітан міліції Іван Канюс розповів про результати проведеної роботи у цьому напрямку та новостворений волонтерський некомерційний та не офіційний ресурс «Антишахрай».

У поточному році до органів внутрішніх справ Прикарпаття надійшло близько 150 заяв громадян про факти шахрайських дій, шляхом використання мережі Інтернет та мобільного зв'язку. Найбільша кількість зареєстровано в м. Івано-Франківськ – 81. Наразі оголошено про підозру 8 особам за вчинення 20 таких злочинів.

Цього року повідомлено про підозру за вчинення злочинів у складі організованої групи 4 особам, які шляхом використання банківської послуги "операції без картки", шахрайським способом видаючи себе у телефонній розмові за представників банку заволоділи коштами 7 мешканців Івано-Франківської та Закарпатської областей. За такі дії законом передбачена відповідальність до 12 позбавлення волі.

В рамках кримінального провадження оголошено про підозру за вчинення шахрайських дій з використанням електронно-обчислювальної техніки місцевому жителю. Зловмисник використовуючи 10 раніше створених ними облікових записів на певних аукціонах та під приводом продажу цифрової техніки заволодів коштами 10 громадян різних регіонів України. Загальну суму злочинної оборудки понад 30 тис. грн. Зловмиснику загрожує до 8 позбавлення волі.

Практично усі злочини цього спрямуваггя є міжрегіональними (потерпілі з нашого регіону – Івано-Франківська область, злочинець з іншого). Хостинг сайту (фізичне знаходження) за допомогою якого вчинений злочин в третьому, а кошти знімають в четвертому регіоні. Це об'єктивно ускладнює процес розслідування та супроводження таких проваджень.

У зв'язку із цим, створено волонтерський некомерційний та не офіційний ресурс «Антишахрай», метою якого є донесення до населення інформації про потенційні загрози, які існують у зв'язку з широким впровадженням високих технологій. Сайт tricksters.com.ua допоможе громадянам зберегти кошти, роботу, а інколи навіть і життя.

На сайті можна знайти необхідні інструкції із заходів безпеки, поради, дотримуючись яких, громадяни не стануть учасником шахрайських схем і ціллю їх організаторів. На сайті розміщена інформація про види шахрайств та кіберзагрози, а також безкоштовна супутня юридичної консультації.

СЗГ УМВС України

в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ