Прокляття гетьмана Мазепи схоже на язичницький ритуал, – історик

Прокляття гетьмана Мазепи схоже на язичницький ритуал, – історик

06.10.14 08:09 0 683
Сорок вісім церков і монастирів побудував або перебудував гетьман Мазепа. Загальний внесок державника-мецената у розвиток Церкви співмірний із річним бюджетом України. Та не зважаючи на це, Мазепу прокляли і відлучили від церкви.

Про це ідеться в проекті телеканалу ZIK «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» (щонеділі, о 23:00).

Ідея прокляття належала російському цареві Петру I. Священики противились такому втручанню у справи Церкви. Тих, хто особливо рвучко захищав гетьмана і не захотів взяти участь у ритуалі прокляття, показово стратили і їхні голови повісили у Глухові на площі. На цьому театралізоване жахіття лише розпочалося. Залякані духівники тримали у руках величезні свічки, обмащені сажею до чорна, ляльку Мазепи совали по землі, знімали з неї ордени та регалії (раніше вручені царем), ходили навколо опудала, співаючи псалми… А сам митрополит посохом штовхнув опудало, щоб воно впало…

«Це більше схоже на язичницький ритуал», – прокоментував анафемування Мазепи гість програми «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» , кандидат історичних наук Василь Кметь.

Історик також зазначив, що такі політичні анафеми притаманні лише російській церкві, адже в інших традиціях явище відлучення є виховним, спрямованим на те, щоб «проклятий» навернувся і не має жодного сенсу без відчуття провини у суб’єкта.

Втім церковне прокляття для Москви – це не пережиток минулого. 1997-го року Російська православна церква анафемувала очільника Київського Патріархату Філарета.

«Всі анафеми, які накладала Москва не по церковним мотивах, не мають абсолютно жодного значення, – прокоментував «Історичній правді» Патріарх. – Це Москва думає, що анафема на Івані Мазепі, а Господь не думає так».

То чи є дійсною анафема на Мазепу зараз, через три століття після прокляття, – дізнавайтесь уже цієї неділі у програмі «Історична правда з Вахтангом Кіпіані». Крім того, глядачі побачать, як насправді виглядав гетьман Мазепа, адже після відлучення усі його портрети знищили і з’явилось багато псевдозображень одного із найяскравіших українських державних діячів.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: На Хмельниччині під час ...

КОМЕНТАРІ