6 жовтня – Всесвітній день стомованих хворих

6 жовтня – Всесвітній день стомованих хворих

07.10.14 09:39 0 805
За ініціативою членів Міжнародної асоціації стомованих пацієнтів під егідою ООН, щорічно 6 жовтня у світі відзначають Всесвітній день стомованих хворих. На Львівщині таких хворих майже 1500.

Про це 6 жовтня передає прес-служба департаменту охорони здоров’я ЛОДА.

Як зазначається у повідомленні, бувають випадки, коли після оперативного втручання (найчастіше при захворюванні кишківника) лікарі змушені формувати на черевній стінці пацієнта штучний отвір-стому, призначений для виходу кишкового вмісту. У 30% випадків стома накладається на деякий час, у 70% – стома формується назавжди.

За оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров’я, кількість стомованих хворих у світі сягає 100-150 осіб на 100 тисяч населення. В Україні кількість стомованих хворих перевищує 50 тисяч осіб. На Львівщині таких хворих майже 1500. Першочергове значення у збільшенні числа стомованих хворих має високий рівень захворюваності на колоректальний рак і занедбаність цього захворювання.

Харчування відіграє важливу роль в процесі адаптації пацієнта до життя зі стомою. Враховуючи індивідуальні особливості кожного організму, стомований пацієнт повинен виробити власний режим харчування. Найкраще спочатку вести так званий щоденник харчування, в який слід записувати всі страви і всі продукти харчування, що споживаються за день, і реакцію кишечника на їх прийом. Згодом поступово можна буде виключити з раціону ті страви або продукти, які викликають небажані явища (запор, діарею, здуття живота і т.д.).

Стомованим пацієнтам не обов’язково дотримуватися строгої дієти, але вони повинні знати, які продукти надають закріпляючу або послаблювальну дію, або сприяють газоутворенню.

Не менш важливою є психологічна допомога таким хворим. Стомованому хворому дуже важко змиритися з «новим» життям. Тому необхідно надати психологічну підтримку пацієнту, розповідати, як зміниться його життя після накладання стоми.

Довідка.

Перший Конгрес Міжнародної асоціації стомованих пацієнтів відбувся в жовтні 1976 р. в Лондоні. З того часу вже більше ніж у 80-ти країнах світу створені організації стомованих пацієнтів, роботу яких координує Міжнародна асоціація стомованих пацієнтів.

В Україні діє громадська організація «Всеукраїнська асоціація «Астом-Україна» з осередками у 15 областях України: Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Одеській, Рівненській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях.

Ініціаторами створення асоціації «Астом-Україна» були львів’яни. Адже саме у Львові 11 років тому була створена асоціація, яку очолив завідувач курсу проктології ЛДМУ ім. Д. Галицького Юрій Лозинський.

За ці роки були налагоджені контакти з іншими організаціями світу, які займаються питаннями стомованих хворих. Тісна співпраця об’єднала ГО «Астом-Україна», німецьку асоціацію Deutsche ILCO та ГО «Активна допомога Україні».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі проведено ...
Наступна новина: У Львові правоохоронці ...

КОМЕНТАРІ