Хмельницька область: рятувальники опанували курси з професійної підготовки у Республіці Польща

Хмельницька область: рятувальники опанували курси з професійної підготовки у Республіці Польща

08.10.14 11:49 0 757
З 29 вересня по 4 жовтня до духовної столиці Республіки Польща м. Ченстохова завітали рятувальники Хмельниччини. Восьмеро працівників Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області та його підрозділів у Центральній Державній школі пожежної охорони опановували тижневі курси з проведення аварійно-рятувальних робіт під час надзвичайних ситуацій з викидом небезпечних хімічних речовин.

Для українських рятувальників польські колеги підготували насичену та різноманітну навчальну програму, що складалась із 35 годин практичних занять і 19 – теоретичних. Навчання відбувалось як у аудиторіях Школи, так і на навчальному полігоні, що є найбільшим у країні та дає можливість імітувати одночасно до п’яти надзвичайних ситуацій, так і поза межами навчального закладу – на річці Варта.

Працівники ДСНС оглянули сучасні та потужні рятувальні автомобілі оперативного реагування, костюми хімічного захисту, засоби для надання постраждалим невідкладної медичної допомоги, а також вивчали способи ліквідації надзвичайних ситуацій на хімічних об’єктах застосовуючи нові європейські методи ліквідації, зокрема, під час перевезення небезпечних речовин залізницею. На базі укомплектованої відповідно до європейських стандартів лабораторії навчального закладу для українських колег були проведені дослідження з визначення фізико-хімічних властивостей токсичних, вибухонебезпечних, пожежонебезпечних та хімічнонебезпечних речовин.

Варто зазначити, що практичні заняття відбувались і у місцевих пожежних командах (страж пожарна) поза межами міста. Саме тут була неабияка можливість ознайомитись із тонкощами несення служби пожежними та особливостями функціонування добровільної пожежної охорони на місцевому рівні в Польщі. Ці знання дадуть можливість покращити боєздатність місцевих пожежних команд на теренах нашої області.

На річці Варта, що поблизу Ченстохова, польські колеги спільно з рятувальниками Хмельниччини провели масштабне навчання з ліквідації розливу нафти на водоймі. Крок за кроком був відпрацьований план дій із ліквідації аварії: встановлені три бонові загороди, що забезпечило ефективну локалізацію зони розливу. Потім нафтопродукти були зібрані з поверхні річки, а водойма посипана сорбентом, що допомогло остаточно впоратись із ситуацією. Також було розгорнуте наметове містечко, де рятувальники мали змогу знезаразити захисний одяг та переодягнутись, тощо.

Після закінчення навчання всі слухачі, які прибули з Хмельниччини отримали сертифікати, що підтверджують проходження семінарів із поліпшення професійної підготовки.

Крім навчання рятувальники мали можливість доторкнутися до духовної спадщини польського народу, адже м. Ченстохова є головною святинею Польщі, такою ж, як Зарваниця в Україні. На Ясній Горі розташований католицький монастир, де зберігається Ченстоховська ікона Божої Матері, яку католики шанують як величну реліквію.

Зазначимо, що навчання проходять завдяки налагодженому та тісному контакті між Головним управлінням ДСНС України у Хмельницькій області та Центральною Державною школою пожежної охорони м. Ченстохова. Адже у травні 2013 року між відомствами була підписана Угода про співпрацю в галузі підвищення якості підготовки фахівців у галузі рятівництва та пожежної охорони, а також перейняття європейського досвіду в системі та організації органів пожежної охорони.

Наразі в Школі пожежної охорони м. Ченстохова навчається ще дев’ять працівників Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області, а загалом, із початку підписання Угоди, п’ять груп рятувальників Хмельниччини відвідали навчальний заклад, де ознайомилися із організацією та структурою пожежної охорони сусідньої країни.

ГУ ДСНС України

у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Всеукраїнська наукова ...
Наступна новина: В Житомирській області у ...

КОМЕНТАРІ