В Афганістані із полоненими поводились лояльніше, ніж на Донбасі, – військовий

В Афганістані із полоненими поводились лояльніше, ніж на Донбасі, – військовий

08.10.14 08:03 0 574
Ті, хто пережив війну в Афганістані, вражені. Такої жорстокості там не було. Петро Ковалишин воював у 1987 році. Порівняти збройний конфлікт в Україні та Афганістані чоловікові важко. Але він певен: там дотримувались міжнародних конвенцій.

Про цей йдеться у програмі «Особливий погляд» (вівторок, 23:35) на телеканалі ZIK.

Петро Ковалишин був на війні в Афганістані. Він пригадує, що афганці брали полонених, але з них не глузували і не знущалися. Здебільшого, заручників брали, аби їх обміняти.

«Там було людське ставлення. Людям, звичайно, давали їсти. Були якісь роботи, але от знущання з полонених не було. Їх не били, не принижували. Не було такого», – розповідає військовий.

Натомість факти, що їх наводять хлопці, які повернулися із полону на Донбасі, – вражають. Василеві Пелешу, 19-річному юнакові з Львівщини, просто серед поля обрубали руку за те, що побачили на ній татуювання із тризубом.

«Відсікли руку, бо найшли татуювання – герб України і гасло «Слава Україні». Били, хотіли прострілювати ноги, але потім якось так повезло, що вони погрузили мене в броньовик і відправили у лікарню».

Не менших катувань зазнав і волинянин Андрій Федун. Із 24 серпня він перебував у полоні. Сепаратисти не вірили, що 36-річний військовий не просто солдат. Тому знущалися з нього чи не найбільше.

«Вони мені сказали, щоб я попрощався з хлопцями і що це буде показовий розстріл. Я вже встиг помолитися, мені підставили пістолет до потилиці, але почув постріл над головою», – розказує військовий. Додому він повернувся з 9 зламаними ребрами та відбитими нирками. Під час полону ополченці перезаряджали автомат у нього над головою, погрожували відрізати вуха та пальці. Та зрештою били прикладом по усьому тілу і катували електрошокером.

Більше про ці та інші історії українців, які вижили в полоні сепаратистів, – вже у програмі «Особливий погляд» на телеканалі ZIK.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Володимир Гунчик: Мусимо ...

КОМЕНТАРІ