У ЛНУ ім. І.Франка створили єдиний в Україні новітній електронний бібліотечний ресурс

У ЛНУ ім. І.Франка створили єдиний в Україні новітній електронний бібліотечний ресурс

08.10.14 11:26 0 727
Вчора, 6 жовтня, у Львівському національному університеті ім. Івана Франка презентували єдиний в Україні новітній електронний бібліотечний ресурс – Аcta Diurna.

Про це повідомляється на сайті університету.

«У нашу епоху саме інформація є основою будь-якої сфери життєдіяльності людини. Відповідно до часових викликів, ми зобов’язані організовувати належний процес науково-педагогічного характеру, а значить – реалізовувати такі проекти», – зазначив ректор університету, професор Володимир Мельник.

Як зазначив директор Наукової бібліотеки ЛНУ ім. І. Франка Василь Кметь, історія створення електронних ресурсів в бібліотеці сягає витоками кінця 1990-х рр, коли за допомогою цифрового фотоапарата розпочали копіювання одного з найпопулярніших серед істориків, журналістів, політологів видання – львівської газети «Діло». Створений таким чином архів фотокопій і доступний користувачам. У 2010 р. він став основою формування первинного електронного репозитарію, до якого були додані й інші відфотографовані чи зіскановані копії періодичних видань.

Електронний ресурс складається з двох частин – репозитарію і каталогу. У репозитарії розміщуватимуться скановані копії періодичних видань, опрацьовані спеціальною програмою, завдяки чому читач отримає можливість ідентифікувати видання за назвою, датою, місцем видання, мовою тощо. Окрім того, система дозволяє здійснити пошук за ключовими словами, які виділяються безпосередньо в тексті після здійснення пошуку зі всіма або за обраними документами ресурсу.

опрацьовано лише кілька тисяч сторінок періодики. За умови налагодження системної роботи електронного ресурсу обсяг наповнення за рік може складати не менше ніж півмільйона сторінок.

Каталог періодичних видань – частина комплексного проекту, що передбачає можливість бібліографічної ідентифікації періодичних видань, опублікованих в Україні або українськими політичними, громадськими, культурними та релігійними представництвами за кордоном.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Причиною загибелі ...

КОМЕНТАРІ