Малозабезпечені українські родини можуть одночасно отримувати і субсидію, і компенсацію

Малозабезпечені українські родини можуть одночасно отримувати і субсидію, і компенсацію

08.10.14 13:35 0 717
Постанова Кабінету Міністрів України №81 з 1 липня 2014 року започаткувала підвищення тарифів на теплову енергію, послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води для населення у середньому на 40%. Найближчим часом чергове підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги не очікується. У цьому запевняє начальник Управління економіки систем життєзабезпечення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Наталія Хоцянівська.

Підвищення комунальних тарифів дозволить підприємствам житлово-комунального господарства проводити планову роботу з оновлення мереж. З огляду на те, що тарифи тривалий час взагалі не переглядалися, на таких підприємствах виникло багато проблем із обслуговуванням. У першу чергу, це брак обігових коштів для проведення ремонтних робіт, модернізації мереж, запровадження сучасних технологій та заміни обладнання на більш економне. Доказом цього є невтішна статистика, згідно з якою 57% теплових мереж мають термін використання понад 25 років.

За словами Наталії Хоцянівської, для малозабезпечених родин держава передбачила адресні заходи соціального захисту, головними механізмами якого є житлова субсидія і компенсація додаткових витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Нова система надання субсидій є більш соціально справедливою, оскільки передбачає диференціюючі коефіцієнти, що впливають на суму оплати. Введено гнучкий принцип: чим менший дохід отримує людина, тим меншу суму вона сплачуватиме за житлово-комунальні послуги. Наприклад, непрацюючий пенсіонер із місячним доходом 950 грн., буде платити близько 60 грн. Така ж непрацюючий пенсіонер із сумою пенсії 2,5 тис. грн. сплачуватиме більше 15% від цієї суми.

Компенсація передбачена для сімей, середньомісячний статок яких, з розрахунку на всіх членів родини, не перевищує прожиткового мінімуму. Вказаній категорії громадян надається компенсація додаткових витрат на оплату централізованого опалення, постачання гарячої води та газопостачання.

Чинне законодавство передбачає, що малозабезпечені родини можуть одночасно отримувати і субсидію, і компенсацію, якщо рівень їх доходів дає підстави для таких виплат. Компенсація буде складати різницю між вартістю комунальних послуг до та після їх підвищення. За прогнозами Міністерства соціальної політики України, компенсацією зможуть скористатися приблизно 4 млн. домогосподарств.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: У Волинській області за ...

КОМЕНТАРІ