На Житомирщині правоохоронці

На Житомирщині правоохоронці "вполювали" браконьєра, який намагався зі своєю здобиччю переплисти річку

08.10.14 12:22 0 745
На території Андрушівського району тривають заходи, направлені на недопущення фактів браконьєрства у лісах місцевості. До цієї роботи задіяні лісники, природоохоронні служби та працівники міліції.

Днями до Андушівського райвідділу міліції надійшло повідомлення з одного з лісомисливських господарств про те, що на території лісового масиву неподалік с.Миньківців браконьєрить невідома особа.

Виїхавши на місце події, міліціонери помітили чоловіка, який тільки-но збирався відчалити від берега річки у доволі завантаженому човні. Як виявилося, там знаходилася туша вбитого дикого кабана загальною вагою понад центнер. Сам кермувальник, 37-річний житомирянин, вполював дичину у місцевому лісі й тепер мав намір дістатися іншого берега річки, де його чекав автомобіль.

– Під час з'ясування обставин було встановлено відсутність у мисливця будь-яких дозвільних документів на полювання. Втім, не знайшлося їх і на дві рушниці, які виявили тут же у човні, - каже начальник Андрушівського райвідділу Сергій Бойко.

Відтак туша кабана, а також знаряддя незаконного полювання були вилучені. Відповідні матеріали направлені до екологічної інспекції, а браконьєра притягнуто до адміністративної відповідальності у відповідності до ст.ст. 190 (Порушення громадянами порядку придбання, зберігання, передачі іншим особам або продажу вогнепальної мисливської, холодної чи пневматичної зброї) та 191 (Порушення громадянами правил зберігання, носіння або перевезення нагородної, вогнепальної мисливської, холодної чи пневматичної зброї і бойових припасів) Кодексу України про адміністративні правопорушення. За чинним законодавством, подібні дії караються накладенням штрафних санкцій з конфіскацією або оплатним вилученням зброї і бойових припасів або без таких.

Водночас правоохоронці нагадують громадянам вимоги чинного законодавства, що визначають правові засади діяльності в галузі мисливського господарства та полювання. Як повідомив заступник начальника УМВС Юрій Лебідь, щоб займатись мисливством, необхідно мати певні документи, а саме:

1. Посвідчення мисливця.

2. Контрольну картку обліку добутої дичини.

3. Відстрільну картку.

4. Дозвіл на право носіння та зберігання мисливської зброї.

За полювання без відповідного дозволу, у заборонених місцях або час, забороненими знаряддями або способами відповідно до статті 85 (Порушення правил використання об'єктів тваринного світу) Кодексу України про адміністративні правопорушення настає адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу від двох до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих об'єктів тваринного світу чи без такої.

За незаконне полювання на тварин, на заборонених територіях настає кримінальна відповідальність згідно із статтею 248 (Незаконне полювання) Кримінального Кодексу України, якою передбачено покарання у вигляді стягнення штрафу до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до п'яти років, або позбавлення волі на той самий строк, з конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього добутого.

До того ж, заборонено полювати ближче, ніж за 200 метрів від житлових будівель, у темний період доби та в стані алкогольного сп'яніння.

Водночас у разі невиконання вимог щодо використання та зберігання вогнепальної зброї працівники міліції, згідно з чинним законодавством, мають право скасовувати дозвіл на неї та вилучати її у власників.

СЗГ УМВС України

в Житомирській області,

за повідомленням Андрушівського РВ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Ужгороді зустрічали ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ