Жорстокість на вулицях – результат слабкості влади, – В’ятрович

Жорстокість на вулицях – результат слабкості влади, – В’ятрович

09.10.14 14:31 0 608
Що робити зі смітниками для чиновників? Як нам ставитися до того, що люди стали більш жорстокими та готові чинити самосуд?

Про це автор та ведучий програми «Гра У Класику» Сергій Рахманін (щовівторка о 23:00 на телеканалі ZIK) говорив з гостями програми.

Чомусь так стається, що під час буремних подій – воєн, революцій та зламу системи – слово «справедливість» стає синонімом слова «жорстокість». Мирні гречкосії перетворюються на достатньо кровожерних істот – принаймні велика частина, – каже Сергій Рахманін.

Не кожен може плюнути в обличчя судді, кинути в сміттєвий бак політика, розстріляти полоненого ворога, але все більше людей заохочують до цього.

Жорстокість на вулицях – результат слабкості влади, вважає історик Володимир В’ятрович: «Самосуди є наслідком відсутності суду. Так звана «сміттєва люстрація – ознака дисфункціональності влади. Люди бачать, що влада не виконує зобов'язання, і з’являється відчуття несправедливості. Зрештою, саме відчуття несправедливості вивело людей на Майдан і перетворило гречкосііїв в революціонерів, що лиишилися незадоволеними. В подальшому це може набрати небезпечних розмірів. Згадайте, що після лютневої революції була жовтнева. А чистки Сталіна починалися з боротьби з корупціонерами».

Проведення рішучих реформ, здійснення змін – ось що насправді потрібно людям, вважає філософ Євген Бистрицький. Відсутність реальних змін спричиняє слабкість влади, і вона це розуміє, хоч і розробляє цілу низку реформ. Необхідно проводити люстрацію, змінювати суддів. Але на це об'єктивно потрібен час і зовсім інші методи.

«Якщо ми віримо з Вами, що Майдан був невипадково, то ми пам’ятаємо, що ми тоді говорили про Революцію Гідності. Досягати справедливості негідними методами – це не гідно людини. Тут і починається тонка межа: якщо ми кидаємо людину в смітник, ми самі не гідні її, ми принципово йдемо проти Майдану», – вважає Бистрицький.

«Кров не конвертується в реформи» – до такого простого висновку дійшли експерти програми, відзначивши також, що цю тезу поки що не готові сприйняти політики-популісти.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ