Обласна ветеранська організація — одна з найбільших і найактивніших на Житомирщині

Обласна ветеранська організація — одна з найбільших і найактивніших на Житомирщині

09.10.14 13:55 0 677
Підготовка та відзначення 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників і 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років, а також участь ветеранських організацій області у виборах до Верховної Ради України – ці питання обговорювалися на V обласному розширеному Пленумі організації ветеранів України, що відбувся 8 жовтня.

Голова ради обласної організації ветеранів України Микола Каширін зазначив, що 70-річчя визволення України від фашистських загарбників, що відзначатиметься 28 жовтня 2014 року, і 70-річчя Великої Перемоги – священні для нашого народу дати. Український народ заплатив високу ціну за перемогу у тій страшній війні. Ветерани знають ціну людського життя, і їм дуже важко усвідомлювати, що зараз, у мирний час, гинуть кращі сини України.

Микола Каширін наголосив на тому, що ветеранські організації області проводять роботу, направлену на захист своїх соціальних, правових та інших інтересів. Їх турбує збереження пам'яті про тих, хто віддав своє життя за краще майбутнє, ображає спотворення та фальсифікація подій і фактів Великої Вітчизняної війни. Ветерани переймаються патріотичним вихованням молоді. Сприяло підвищенню інтересу до подій минулої війни проведення всеукраїнської естафети пам'яті «Слава визволителям України», присвяченої 70-річчю визволення України. Вона розпочалась у лютому 2013 року у Луганській області і протягом кількох місяців пройшла містами та селами Житомирщини.

Голова обласної ветеранської організації зазначив також, що ветерани, які складають третину виборців області, мають сприяти тому, щоб у вищий законодавчий орган держави були обрані люди, здатні захищати права людей, у тому числі й поважного віку, а не інтереси олігархів і окремих груп населення.

Кандидат на посаду заступника голови облдержадміністрації Ярослав Лагута висловив щиру вдячність присутнім на пленумі.

«Саме ваша сила і ваш приклад вчать нас не зважати на перешкоди і досягати вищої мети. Скільки б влада не робила для вас, вона в неоплатному боргу перед вами, адже саме ви здобули перемогу, подарували мир і дали можливість розбудовувати Україну. Не вік і навіть не стан здоров'я є показником соціальної активності, а гаряче серце і бажання змінити життя на краще. Ми готові підтримати вас і водночас розраховуємо на ваш досвід», – зауважив Ярослав Лагута.

В області проживає 48,6 тис. ветеранів війни, в тому числі 5,1 тис. інвалідів війни, 6,4 тис. учасників бойових дій, 29,2 тис. учасників війни, 7,9 тис.осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», 1 повний кавалер ордена Слави (Йосип Карлович Войтківський) і 98,5 тис. дітей війни.

З метою реалізації державної політики в частині пільгового забезпечення окремих категорій громадян, у тому числі ветеранів і дітей війни, на оплату житлово-комунальних послуг і послуг зв'язку, санаторно-курортне лікування, безоплатний проїзд, придбання твердого палива та скрапленого газу області на 2014 рік передбачено субвенцій із державного бюджету на загальну суму 283,8 млн грн.

За словами посадовця, це дозволило, зокрема, закупити путівки для санаторно-курортного лікування 216-ти ветеранів війни та їхніх супроводжуючих на загальну суму 929,6 тис. грн, провести капітальні ремонти житла 26 інвалідам війни на загальну суму 208,9 тис. грн, встановити квартирні телефони 145 ветеранам війни на загальну суму 19,4 тис. грн, а також 14,3 тисячам домогосподарствам області, в яких проживають ветерани війни, нарахувати готівку для придбання твердого палива та скрапленого газу на загальну суму 9,5 млн грн.

Крім того, за рахунок державних коштів ветеранам війни своєчасно проведено виплату одноразової грошової допомоги до Дня Перемоги на загальну суму 26,7 млн грн.

В області затверджена та виконується обласна комплексна Програма соціального захисту інвалідів, ветеранів війни та праці, пенсіонерів і незахищених верств населення Житомирської області на 2013–2017 роки.

Наразі загальний обсяг фінансування Програми збільшено до 8 млн 887,4 тис. грн, зокрема на 2014 рік передбачено кошти в сумі 3 млн 797,8 тис. грн.

У 2014 році з 10,5 тисяч ветеранів війни та інвалідів, які перебували на обліку в органах праці та соціального захисту населення у санаторно-курортних закладах України оздоровлено 427 ветеранів війни. З них у санаторії «Дениші» – 197 ветеранів війни по путівках, придбаних районними та міськими управліннями за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на загальну суму 773,4 тис. грн.

Відповідно до діючого законодавства, впродовж поточного року 844-м інвалідам війни виплачено грошову компенсацію за невикористане право на санаторно-курортне оздоровлення за 2012–2013 роки на загальну суму 296,9 тис. грн.

Говорячи про вибори до Верховної Ради, Ярослав Лагута зауважив, що по виборчих округах області зареєстровано багато різноманітних кандидатів, політичних партій і дуже важливо зробити правильний вибір на користь справжніх патріотів і політичних сил, які відповідають вимогам часу, дійсно працюють на благо нашої незалежної України.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області за ...
Наступна новина: У Львівській області у ...

КОМЕНТАРІ