Внутрішні переселенці зі сходу України та Криму зможуть проголосувати на Закарпатті

Внутрішні переселенці зі сходу України та Криму зможуть проголосувати на Закарпатті

10.10.14 15:34 0 705
Центральна виборча комісія прийняла постанову якою виборцям Донеччини та Луганщини встановлено особливий порядок тимчасово змінити місце голосування. Згідно цього порядку, документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування, такі виборці можуть не додавати до заяви. Іншими словами, виборцю достатньо написати заяву в відділі ведення державного реєстру виборців та пред'явити його працівникам паспорт громадянина України.

Для того, щоб переселенці з Донбасу мали право проголосувати в інших містах, їм треба пройти коротку процедуру зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Для цього необхідно у Відділі ведення Державного реєстру виборців України надати письмову заяву та свій паспорт. Згідно із постановою ЦВК від 7 жовтня 2014 р., переселенці не мусять надавати жодних інших документів.

Що важливо, виборець який тимчасово змінив місце голосування, і голосуватиме за межами одномандатного округу, до якого такий виборець віднесений на підставі відомостей Державного реєстру виборців про його виборчу адресу, має право голосу на виборах депутатів лише у загальнодержавному багатомандатному. Таким чином він отримає лише бюлетень для голосування за партійний список, натомість, обирати депутата який балотується в мажоритарному окрузі він не зможе. В списках виборців н? ?проти прізвища такого виборця буде особлива відмітка, згідно якої член ДВК видає виборцю лише один бюлетень.

Станом на 3 жовтня 2014 року в Закарпатській області за приблизними розрахунками, проживає 1963 переселенці із зони АТО та 292 — із Автономної Республіки Крим.

Довідково: Постанова Центральної виборчої комісії від 7 жовтня 2014 року №1528 «Про питання тимчасової зміни місця голосування виборцям, виборча адреса яких відноситься до території Донецької чи Луганської області, на період проведення позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року» відновлює право виборців з Луганської та Донецької областей проголосувати за своїм місцем фактичного перебування. Для цього виборцю залишилось тільки ним скористатись.

Усі іншим виборцям, які хочуть змінити місце голосування і не належать до числа внутрішніх переселенців з АР Крим та Луганської і Донецької областей, потрібно звернутись у відділ ведення державного реєстру виборців та надати документи що є достатніми для мотивування заяви про тимчасову зміну місця голосування.

Такими документами, наприклад, можуть бути: документ про відрядження, довідка з місця навчання, договір найму (оренди) житла, документ, що підтверджує право власності на житло, проїзні документи, путівка в санаторій тощо.

Про це повідомили у Закарпатській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Львівській області в ...

КОМЕНТАРІ