В Ужгороді презентували документальний фільм "Майдан розкутого народу", який створила до 25-річчя НРУ свободівка Ірина Гармасій

В Ужгороді презентували документальний фільм "Майдан розкутого народу", який створила до 25-річчя НРУ свободівка Ірина Гармасій

10.10.14 12:19 0 709
7 жовтня 2014 року в м. Ужгороді у Карпатському університеті імені Августина Волошина відбулася презентація документального фільму "Майдан розкутого народу", створений творчою групою Закарпатської обласної держтелерадіокомпанії до 25-річчя "Народного Руху України за перебудову" – масового, народного націонал-патріотичного руху кінця 80-х початку 90-х років. Автором фільму виступила свободівка Ірина Гармасій, заступник голови з питань національної пам'яти Закарпатської "Свободи", нині кандидат в народні депутати в одномандатному виборчому окрузі № 70 з центром у м. Свалява.

На зустріч з викладачами та студентами університету запросили очевидців та учасників подій 25-річної давності, вчителів шкіл, громадських активістів, авторів та героїв фільму. Авторка стрічки Ірина Гармасій розповіла про концепцію фільму і про його створення.

"Над фільмом працювали майже два місяці. Було опрацьовано багато джерел, зокрема архіви і наукові дослідження, які зберіг другий голова Закарпатського РУХу Віктор Бедь. У кадрі спогади очевидців – перших керівників Закарпатської крайової організацій НРУ. Відкриттям для мене було знайомство з особистим охоронцем о. Августина Волошина Василем Цехом, який встиг долучитися до цієї борозни. "Майдан розкутого народу" немає аналогій – це боротьба прямої дії. Я прагнула донесті до глядача ті помилки 1991 року, через які нині в Україні процвітає олігархія і триває війна. А це утвердження партократії під українськими символами внаслідок вибору народом президента-комуніста та не проведена вчасно люстрація, – зазначила на зустрічі Ірина Гармасій.

На презентацію прийшла дружина першого голови Закарпатського РУХу, славного поета і патріота Петра Скунця Олена Дмитрівна Скунць разом із сином Миколою. Учасники хвилиною мовчання вшанували Петра Скунця та всіх рухівців, які відійшли давно у засвіти.

Народний Рух заклав основу нового історичного розвитку України – проголошення і утвердження незалежності. Це був поступ, якого зупинити уже було неможливо. Ректор КаУ Віктор Бедь, який тоді був головою Закарпатського РУХу, народним депутатом України першого скликання, відзначив: "Біда в тому, що ті ж самі комуністі з їх машиною залякування так і залишилися правити. Лише уже під іншими прапорами та змінивши гасла. Найголовніший урок Народного Руху в тому, що народ перестав боятися, що він зняв із себе кайдани тоталітарного комуністичного режиму й полегшено зітхнув. І майдан розкутого народу заклав уже тоді початок подальших рухів, революцій, нинішніх майданів".

Привітати автора фільму прийшли ужгородські свободівці Ігор Ващенко, в. о. голови Закарпатської обласної організації ВО "Свобода", кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 68, та керівник Ужгородської "Свободи" Томаш Лелекач. "Ми горді з того, що цей фільм створила свободівка. Справу рухівців нині на вістрі часу тримають українські націоналісті", – повідомив Томаш Лелекач.

У заключному виступі Ірина Гармасій зазначила: "Нам приємно, що одним із перших закарпатських рухівців був і голова Закарпатської "Свобода" Олег Куцин, також кандидат у народні депутати за списком "Свободи" під № 30. Він пройшов не тільки Революцію гідності 2014 року, але й боровся на тому першому Майдані, який проголосив Незалежну Україну".

Про це повідомили в прес-службі Закарпатської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Швеції назвуть ...
Наступна новина: Українці з-за кордону ...

КОМЕНТАРІ