В Івано-Франківську пройшли командно-штабні тренування

В Івано-Франківську пройшли командно-штабні тренування

10.10.14 11:13 0 595
9 жовтня в Івано-Франківську відбулося показове командно-штабне тренування органів управління, сил та засобів міської ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту на тему: «Управління заходами цивільного захисту міста під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій характерних для осінньо-зимового періоду, у мирний час та в особливий період».

За задумом тренувань, через вплив наднизьких температур повітря вийшли з ладу кабельні електролінії до котельні по вулиці Тролейбусній в обласному центрі, внаслідок чого без тепла залишилися загальноосвітні школи №18 та №24, а також окремі помешкання по вул. Тролейбусній і Целевича.

За рішенням Івано-Франківського міського голови створено штаб з ліквідації надзвичайної ситуації на чолі із першим заступником Івано-Франківського міського голови, головою міської комісії з питань ТЕБ та НС Зіновієм Фітелем. У приміщенні кризового центру Управління ДСНС в області відбулося засідання членів міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, керівників підрозділів територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту міста щодо ліквідації аварійної ситуації.

Близько 09.30 год., під час засідання штабу з ліквідації надзвичайної ситуації, надійшло повідомлення про вибух природного газу в котельні ДП «Івано-франківський комбінат хлібопродуктів».

Як з’ясувалося, внаслідок вибуху частково зруйновано котельню та сусідню будівлю цеху попереднього змішування, виникла пожежа, є потерпілі, пошкоджено автоцистерну з якої витікає небезпечна хімічна речовина - аміачна вода.

Одразу ж прийнято рішення про передислокацію Штабу з ліквідації надзвичайної ситуацій безпосередньо на підприємство, де трапилась аварія.

До місця надзвичайної події за сигналом виклику прибувають відповідні служби.

Рятувальники Івано-Франківська проводять оперативне розгортання та приступають до гасіння пожежі. На місці виявлено потерпілих, котрих одразу ж переносять до місця розгортання медичного пункту для надання першої медичної допомоги та з подальшим транспортуванням до спеціалізованих медичних закладів каретами швидкої допомоги. Працюють психологи Управління ДСНС в області.

Рятувальники встановлюють пожежну автодрабину на дах будівлі котельні, звідки проводять гасіння покрівлі споруди.

До місця виклику прибувають додаткові сили та засоби оперативно-рятувальної служби.

До пошуків потерпілих під завалами пошкоджених будівель залучено аварійно-рятувальне відділення АРЗ СП в області та пошуково-рятувальне кінологічне відділення. В ході проведення пошукових робіт службовими собаками виявлено потерпілого, якого на ношах доставлено до працівників медичної служби.

Для ліквідації викиду небезпечної хімічної речовини до місця аварії прибуває відділення частини спеціальної пожежної техніки. Рятувальники в спеціальних захисних костюмах проводять роботи із рятування водія з кабіни автомобіля та утворення водяної завіси з метою осадження небезпечної речовини та недопущення її розповсюдження за межі об’єкту.

В свою чергу, група радіаційного, хімічного та біологічного захисту здійснює відбір проб грунту для визначення концентрації в ньому небезпечної речовини та позначає зону можливого хімічного забруднення.

З метою ліквідації витоку небезпечної хімічної речовини, працівники взводу гірничо- та газорятувальних робіт воєнізованого гірничорятувального загону накладають бандажі в місці пошкодження автоцистерни.

В ході проведення аварійно-рятувальних робіт та ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на території ДП «Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів» між котельнею та цехом попереднього змішування виявлено застарілий вибухонебезпечний предмет часів минулих воєн. На час проведення піротехнічних робіт адміністрація підприємства, за допомогою об’єктової системи оповіщення, організовує та проводить термінову евакуацію працівників та їх укриття у захисній споруді, яка знаходиться на території підприємства.

Працівники групи піротехнічних робіт АРЗ СП У ДСНС в області вилучають даний боєприпас з місця знахідки та транспортують його до місця знищення. Також піротехніки проводять обстеження території на наявність інших вибухонебезпечних предметів.

Завдяки оперативності та злагодженості дій всіх служб міської ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту умовну аварійну ситуацію успішно ліквідовано.

Підбиваючи підсумки проведення командно-штабних тренувань, на їх важливості наголосив перший заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Володимир Семко. В свою чергу, начальник Управління ДСНС в області полковник служби цивільного захисту Володимир Чернецький зазначив, що сили та засоби Управління ДСНС в області готові до реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру.

Управління ДСНС в області

ВІДЕО
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі фахівці ...
Наступна новина: Професії лікаря та ...

КОМЕНТАРІ