Йосиф Ситник: "Інтелектуальний капітал нації має залишитись в Україні"

Йосиф Ситник: "Інтелектуальний капітал нації має залишитись в Україні"

10.10.14 16:34 0 693
У Національному університеті "Львівська політехніка" 8 жовтня 2014 року відбулося відкриття Міжнародної науково-практичної конференції "Brain Drain – Brain Gain: світовий контекст та українські реалії", метою якого є розв'язання питання відтоку за кордон кваліфікованих спеціялістів.

Участь у роботі конференції взяли ректор Львівської політехніки Юрій Бобало, міністр освіти і науки України Сергій Квіт, перший заступник голови Львівської облдержадміністрації, керівник обласної організації ВО "Свобода" Йосиф Ситник, народні депутати, науковці з України й США та студенти.

Вітаючи наукову спільноту, Йосиф Ситник зазначив, що трансформаційні процеси у світі, в суспільстві, економіці, освіті, науці та культурі створюють передумови системного переосмислення багатьох теорій та усталених понять життєдіяльності людини, змінюючи світогляд сучасної й майбутньої особистості. А новітня стадія розвитку економічних відносин докорінно змінила уявлення про рушійні сили їх конкурентоспроможності, про джерела майбутнього суспільного зростання, роль і значення індивідуальності та її інтелекту в цивілізаційному поступі.

Він також зазначив, що за даними Програми розвитку ООН близько 75% мігрантів в світі зазвичай виїжджають в країни з більш високим рівнем розвитку, ніж їхня Батьківщина.

"Якщо ж розглянути питання відтоку кваліфікованих спеціялістів за кордон, то варто зауважити, що Львівська область є вразливою, з огляду на багато факторів: соціяльних, економічних, психологічно-емоційних, б'юрократично-управлінських і навіть суспільно-політичних", – додав він.

За його словами, основне завдання влади та освітян – зупинити "валізовий настрій" серед українців, підґрунтям якого стала збудована в Україні олігархічно-кланова модель економіки, яка не зацікавлена в інтелекті, адже конкурентну перевагу здобуває через лобіювання інтересів у владі, корупційні зв'язки, рейдерство тощо.

"На превеликий жаль, шні надбання усіх українських олігархів та мільярдерів здобуті не через інновації чи інтелектуальну працю", – зазначив Йосиф Ситник. – Інтелектуали потребують особливих умов праці: свободи думки, простору, ліквідації зайвої б'юрократії і особливого емоційно-психологічного клімату. Адже інтелект – це цілісність розумових здібностей та надбань особистості, її спроможність вільно мислити в реаліях життя, ідентифікувати свій світогляд із національно-культурною тяглістю та генерувати новітні ідеї на користь людства, нації та індивіда".

Як зазначив свободівець, для того, щоб молодь не вагалася жити їй в Україні чи за її межами, ми мусимо замінити прогнилу систему, подолати олігархію, врятувати економіку і підняти рівень життя задля розвитку особистісного потенціялу громадян. Для цього потрібно перебудувати і політичну конструкцію держави.

"Владний олімп, який постійно підлаштовується під кон'юнктуру політичних настроїв суспільства, є мотиватором відтоку інтелектуальних капіталів та кваліфікованих спеціялістів за кордон, одні й ті ж політичні фігури понад десять років під різними політичними брендами перебувають чи знову йдуть до влади".

"Національний та світовий прогрес та в майбутньому, визначатиметься інтелектуально-освітньою інтенсивністю, а глобальне суперництво у суспільно-політичній, фінансово-промисловій та військово-технічній галузі має динамічно перейти у царину освіти, науки, культури, інформатизації та духовності", – зазначив Йосиф Ситник.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: История женской сумочки
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ