У Луцьку відкрилася виставка «Портрети правителів та відомих діячів Великого князівства Литовського»

У Луцьку відкрилася виставка «Портрети правителів та відомих діячів Великого князівства Литовського»

11.10.14 09:24 0 590
У Художньому музеї міста Луцька відбулося відкриття виставки литовського художника Артураса Слапшиса «Портрети правителів та відомих діячів Великого князівства Литовського», приуроченої до 585-ої річниці З'їзду європейських монархів у Луцьку, за участі голови обласної державної адміністрації Володимира Гунчика, голови обласної ради Валентина Вітра, міського голови Миколи Романюка, делегації литовських митців.

Розпочався захід театралізованим дійством у виконанні акторів Волинського академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка, яке сповна відтворило атмосферу 16 століття, коли на наших землях правили литовські князі. Переступивши крізь браму замку, гості поринули у казкову атмосферу Середньовіччя. Їх зустрічали Луцький кликун, лицарі в бойових обладунках та середньовічні красуні, а мандрівний музикант грав на канклесі (струнний, щипковий дерев'яний інструмент). А на продовження - кожен гість потрапляв на аудієнцію відразу до двох князів – Дмитрія-Любарта Гедиміновича та Вітовта Великого. Своєрідного настрою додали і мелодії середньовіччя у виконанні гурту старовинної музики “Львівські менестрелі”. Гармонійно у цю літературну композицію вписався виступ литовського відомого актора Донатаса Мазуркявичуса, виконавця ролі князя Вітовта у литовських фільмах. Він у своєму діалозі акцентував на тому, що ще у ті далекі часи український і литовський народи розуміли, що наша сила в єдності, що потрібно жити в мирі і братерстві. “Історія повторюється, правда шкода, що тепер, проливаючи кров, український народ робить свій вибір, хоче поєднатися з європейськими народами”, - зазначав Донатас.

На взаємозв'язку історії, яку згадували на заході, та сучасних реаліях акцентував і Володимир Гунчик. Він зазначив, що Україні судилося весь час бути рубежем європейського кордону, тож потрібно докласти максимум зусиль, щоб Україна стала справді європейською державою. Валентин Вітер подякував литовським художникам, які допомагають зрозуміти глибину нашої історії і нашого спільного коріння.

Микола Романюк, вітаючи високоповажних литовських гостей у нашому місті, розповів, що до 585-ої річниці З'їзду європейських монархів у Луцьку ще минулого року планували провести багато заходів. Та події на сході внесли свої корективи, доводиться відзначали цю важливу дату значно скромніше. Він щиро подякував литовському народу за підтримку під час Майдану і тепер, за спільний проект “Шлях Гедиміновичів”. Найщиріші слова вдячності висловив литовським, друзям, які організували цікаву виставку, яку протягом місяця зможуть переглянути лучани, учні Луцької художньої школи та студенти вузів нашого міста. Микола Романюк вручив Подяку власнику колекції картин “Портрети правителів та відомих діячів Великого князівства Литовського” Антанасу Гедвіласу за надану можливість лучанам доторкнутися до світу прекрасного та привідкрити завісу історичних подій, що відбувалися у місті, а також з нагоди 585-ої річниці З'їзду європейських монархів у Луцьку. Також Подяку міського голови вручено Інзі Баранаускієнє за невтомний пошук, плідну наукову діяльність та особистий внесок у вивчення та дослідження історичних подій сивої давнини, що відбувалися у місті, та литовському художнику Артурасу Слапшису за плідну творчу діяльність, невтомний пошук і талант, високу художню майстерність, представлену на виставці “Портрети правителів та відомих діячів Великого князівства Литовського”, які відіграли вагому історичну роль у розвитку міста.

Краєзнавець Петро Тороневич детальніше розповів про З'їзд європейських монархів у Луцьку, або так званий Луцький з'їзд, на який пробуло 12 тисяч гостей, яких треба було поселити і розважати. Це була воістину дипломатична подія, що мала на меті розв'язати політичні та економічні питання центрально-східної Європи. Серед найголовніших були: волоське та ганзійське питання, створення антитурецької коаліції, релігійні питання. Та чи не найголовнішою причиною зібрання З'їзду було коронування Князя Вітовта.

Першу екскурсію провели художник картин Артурас Слапшис та власник колекції картин Антанас Гедвілас.

Організували виставку управління туризму та промоції міста Луцької міської ради, Художній музей у місті Луцьку.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ